• Home
  • Blog
  • Interne diefstal: vormen & ontslaggronden

Interne diefstal: vormen & ontslaggronden

Geplaatst op 05-08-2016

Van verdwenen pakken papier tot een geplunderde kas en van declaratiefraude tot sweethearting: interne diefstal bestaat in verschillende soorten en maten en veel bedrijven kampen ermee. Hoe gaat u om met werknemers die op creatieve wijze hun eigen salaris aanvullen en zichzelf graag cadeautjes uitdelen? Welke vormen van interne diefstal zijn er en waar ligt de grens tussen “maar een pen” en echte diefstal?

 

“Gewone” interne diefstal

Wie heeft of had ooit thuis niet een paar pennen of pakjes post-its van zijn werkgever liggen? Waarschijnlijk negen van de tien mensen. Niet met de bedoeling om bewust te stelen, maar gewoon omdat het voorradig was en een tripje naar de boekwinkel scheelde. Of omdat het in een handtas belandde en later thuis. Geen enkele werkgever zal zich druk maken over een pen of markeerstift meer of minder. Maar soms lopen ook simpele diefstallen enorm uit de klauwen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bijvoorbeeld uit magazijnen jaarlijks voor miljarden euro’s aan spullen wordt verduisterd. Duizelingwekkende bedragen. Als werkgever is het daarom ontzettend belangrijk om goede huisregels op te stellen om interne diefstal te voorkomen. En consequent op te treden als u interne diefstal constateert, die de door u gestelde grenzen overschrijdt. Lees hier alles over in dit blog van Recherchebureau Heijm: Waarom goede huisregels onmisbaar zijn voor uw bedrijf.

 

Interne fraude

Interne diefstal bestaat in allerlei varianten. Ook van fraude wordt u als bedrijf – als u even niet oplet – snel een stuk armer. Niet alleen grootschalige affaires binnen topbedrijven zoals die af en toe in de media verschijnen zijn duur. Ook op (bijvoorbeeld) MKB-niveau is bedrijfsfraude duur. Bijvoorbeeld als er door werknemers wordt gesjoemeld met declaratieformulieren, frauduleuze ziekmeldingen of onderhandse doorverkoop van goederen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Net als bij “gewone” bedrijfsdiefstal, zijn goede huisregels belangrijk bij het voorkomen en aanpakken van interne diefstal in de vorm van fraude. Omdat het een vorm van interne criminaliteit is die vaak langer speelt, is het ook een goede optie om een onderzoek in te stellen naar een of meerdere werknemers. Bijvoorbeeld met behulp van camera’s op de werkvloer of observaties.

 

Sweethearting

Een indirecte vorm van interne diefstal is het zogeheten sweethearting. Medewerkers die geen cadeautjes uitdelen aan zichzelf, maar aan vrienden en familieleden. Met name winkeliers en andere bedrijven met een publiekelijk pand of terrein (kappers, bouw, horeca, et cetera) lopen dit risico. Drankjes die gratis worden weggegeven, haarverf die niet op de rekening wordt gezet, verse producten die met houdbaarheidskortingen worden afgerekend… De medewerker wordt er zelf niet direct rijker van, maar de werkgever wél armer. Op jaarbasis zelfs veel armer als er niet tijdig wordt ingegrepen. Lees alles over sweethearting in het blog: Diefstal door personeel. Wat doe je eraan? Hierin vindt u overigens nog veel meer praktische tips om interne diefstal aan te pakken.

 

Gestolen tijd

Of het nu in de vorm van diensten, verkoop of creatie is: als werkgever betaalt u werknemers om een zeker aantal uren per dag aan het werk te zijn en productie te draaien. Maar wat als u de indruk heeft dat een werknemer op een dag veel minder presteert dan collega’s? Als die persoon vooral met privézaken bezig is en niet met werk? Dan is ook dit een vorm van interne diefstal. Uiteraard is dit geen ontslaggrond als de medewerker niet op de hoogte is dat er een bedrijfspolicy is waarin dit wordt verboden. Ook hier zijn huisregels dus weer erg belangrijk. Mogen werknemers privémail afhandelen of online iets bestellen of afhandelen via de bedrijfscomputers? Mogen mobiele telefoons worden gebruikt voor niet-zakelijke gesprekken? Hoelang mag er pauze worden genomen? Pas als deze afspraken duidelijk op papier staan, kunt u als werkgever zorgen dat uw werknemers onder werktijd ook echt aan het werk zijn.

 

Recherchebureau Heijm bij interne diefstal

Heeft u ook last van interne diefstal, maar krijgt u de vinger niet op de zere plek? Of weet u niet hoe u voldoende bewijs moet verzamelen voor een gerechtvaardigde ontslaggrond? Schakel bedrijfsrecherche Heijm in voor hulp. De privacy van Nederlandse werknemers is goed beschermd, dus voor een ontslagprocedure en eventuele (juridische) vervolging is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met wetten en regels. Als justitie oordeelt dat u een medewerker op basis van onrechtmatig bewijs hebt ontslagen, kan dit flinke financiële gevolgen hebben. Voorkomen dus. Neem contact op met Recherchebureau Heijm bij interne diefstal.

 

 

  • Gespecialiseerd in arbeidsrechtelijk onderzoek

  • Jarenlange ervaring op het gebied van bedrijfsdiefstal

  • Doorgewinterde rechercheurs

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697