• Home
  • Blog
  • 10 x veelvoorkomende tijdfraude

10 x veelvoorkomende tijdfraude

Geplaatst op 03-01-2017

De afgelopen jaren merken we bij Recherchebureau Heijm dat we steeds meer vragen krijgen over tijdfraude: medewerkers die minder werken dan ze claimen. Denk aan valse urenregistraties, onjuiste urenbriefjes, declaratie van teveel overuren of bezig zijn met privézaken onder werktijd. Soms vermoeden werkgevers wel iets, bijvoorbeeld omdat de bedrijfsresultaten achterblijven, maar vaak is het moeilijk om tijdfraude te ontdekken. In dit artikel hebben we 10 soorten tijdfraude op een rij gezet die we tijdens onze onderzoeken vaak tegenkomen. Zo kunt u er bedacht op zijn.

 

1. Valse urenregistraties

Het indienen van valse urenregistraties of urenbriefjes is een simpele en veelvoorkomende vorm van tijdfraude. Binnen de meeste bedrijven wordt dit niet of nauwelijks gecontroleerd.

 

2. Traag werken is ook tijdfraude

Het gebeurt veel: medewerkers die weinig gemotiveerd zijn en er weinig voor voelen om een stapje harder te lopen. Traag werken, verveling en een lage productie zijn ook tijdfraude.

 

3. Privézaken onder werktijd

Een medewerker kan fysiek wel aanwezig zijn op de werkvloer, maar toch met hele andere dingen bezig zijn. Bijvoorbeeld privézaken zoals het boeken van vakanties, downloaden van muziek of andere vormen van werkverzuim.

 

4. Frauduleus ziekteverzuim

Onterecht ziekteverzuim kunt u ook zien als een vorm van tijdfraude. De medewerker krijgt immers betaald voor uren die hij niet werkt, maar wel had kunnen werken.

 

5. Afspraken niet nakomen

Medewerkers die vergaderingen missen of externe afspraken in de agenda zetten waar ze helemaal niet naar toe gaan: het is allemaal tijdfraude. Maar lastig te ontdekken.

 

6. Teveel overuren declareren

In de meeste branches worden overuren goed betaald. En is het dus aantrekkelijk om hiermee te frauderen. Onterecht declareren van overuren is dus een veelvoorkomende vorm van fraude binnen bedrijven.

 

7. Thuiswerken, maar niet werken

Een medewerker zegt een dag thuis te werken, maar is de hele dag onbereikbaar en levert weinig tot niets op? Grote kans dat er sprake is van tijdfraude. Noot: dit kan op kantoor precies hetzelfde zijn. Zie punt 3.

 

8. Andere opdrachtgevers

Heeft u medewerkers of freelancers die ook andere opdrachtgevers hebben? Dan is het natuurlijk niet de bedoeling dat ze in “uw” uren voor de andere partij werken. Want ook dan is er sprake van tijdfraude.

 

9. Eigen bedrijf

Bij bedrijfsrecherche Heijm hebben we dit al regelmatig gezien: medewerkers die graag een eigen bedrijf willen beginnen en daar al mee bezig zijn terwijl ze nog in dienst zijn. Er is dan sprake van tijdfraude en soms is er ook nog schending van een concurrentiebeding in het spel.

 

10. Te lange pauzes

Een keer een half uurtje langer lunchen zal niemand moeilijk over doen, maar structureel een uur teveel pauze op een dag wordt toch al snel kostbaar. Zeker als veel medewerkers dat doen. Voorkom tijdfraude met pauzes door goede afspraken te maken.

 

tijdfraude recherchebureau heijmSteeds meer onderzoek naar tijdfraude

Steeds meer bedrijven schakelen ons in om onderzoek te doen naar tijdfraude. Bijvoorbeeld als blijkt dat de ene medewerker veel meer resultaat oplevert dan de ander in hetzelfde aantal uren. Of als de resultaten van het bedrijf achterblijven bij concurrenten, terwijl er meer of betere mensen werken. Wat de reden ook is: zodra de achterdocht is gewekt, is vrijwel altijd een onderzoek nodig. Want zonder vertrouwen is het niet langer prettig werken.

 

Prachtige review

Naar aanleiding van ons laatste tijdfraude-onderzoek ontvingen we een prachtige review, die we graag willen delen: 

“Bureau Hoffmann zag alleen maar beren op de weg, dus contact gezocht met bureau Heijm. Meteen konden we er terecht en werd in een eerste vertrouweljke gesprek voor ons al snel duidelijk dat we hier met professionals te maken hadden: geen cowboys maar ex-politie mensen die de wet en regels kennen en met diverse praktijkvoorbeelden hun werkwijze van waarheidsvinding aan je kunnen uitleggen: Duidelijk, transparant en geen valse beloftes. Na verstrekking van de opdracht werd het onderzoek snel en discreet in gang gezet enwerden onze vermoedens van tijdfraude al heel snel bewaarheid. Er kwam zelfs veel meer aan het licht dan wij hadden kunnen vermoeden. Door zijn betrokkenheid en inlevingsvermogen geeft Tom je meteen een vertrouwd gevoel en verloopt de communicatie op een heel plezierige wijze. Het onderzoek werd succesvol afgesloten aan de hand van een persoonlijke en schriftelijke rapportage waarmee onze advocaat meteen aan de slag kon gaan met als resultaat ontslag op staande voet van de persoon in kwestie.”

 

Heeft u ook het vermoeden van tijdfraude binnen uw bedrijf? Schakel recherchebureau Heijm dan in voor een snel en efficiënt onderzoek. Natuurlijk geven we ook graag tips om tijdfraude voor te blijven, zodat u voortaan helemaal niet meer voor ontslagtrajecten of ander gedoe komt te staan. Aarzel niet om ons te bellen voor vrijblijvend advies. Neem contact op.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697