Arbeidsrecht
Als arbeidsrechtjurist of -advocaat weet u dat uw cliënt pas een zaak heeft als er sprake is van “een dossier”. Een dossier waaruit het wangedrag van die ene werknemer, partner of gedetacheerde zelfstandige blijkt. U zet uw cliënt aan het werk om met bewijzen te komen, maar soms heeft een cliënt niet de tijd, middelen of kennis om onderzoek te doen naar het vermeende wangedrag. Soms brengt eigen onderzoek door de cliënt zelfs een te groot risico op verlies van bewijsmateriaal met zich mee. In die gevallen biedt een recherchebureau uitkomst.
Specialist in arbeidsrechtelijk rechercheonderzoek
Recherchebureau Heijm heeft al meer dan 25 jaar onderzoekservaring en is gespecialiseerd in arbeidsrechtelijk rechercheonderzoek. Binnen de kaders van de (privacy)regelgeving onderzoeken de bedrijfsrechercheurs uiteenlopende zaken. Voor alle onderzoeken geldt dat het verzamelde bewijsmateriaal wordt verwerkt in een rapportage. Deze rapportages voldoen aan de eisen van de regelgeving en kunnen dan ook worden gebruikt tijdens een onderhandeling of rechtszitting.
De meest voorkomende arbeidsrechtelijke onderzoeken betreffen:
1. Schending concurrentiebeding
Het bedrijfsdebiet van een werkgever is erg belangrijk. Een werkgever kan dan ook flinke schade lijden wanneer een werknemer of partner met alle opgedane kennis naar een concurrent overstapt.
Het rechercheonderzoek naar schending van een concurrentie- en/of relatiebeding begint met een informatief vooronderzoek (wie is de concurrent? Welke werkzaamheden voert de ex-werknemer of ex-partner uit? Valt dit onder het bereik van het beding?). Als de bevindingen daartoe aanleiding geven, start de rechercheur met het tactisch onderzoek (zoals het interviewen van getuigen, onderzoeken van e-mails en het observeren van de betreffende ex-werknemer of ex-partner).
2. Onterecht ziekteverzuim
Elke werkgever heeft wel eens te maken met zieke werknemers. Maar wanneer een werknemer wel erg vaak ziek is en geen gehoor geeft aan oproepen, dan is de kans groot dat u als jurist of advocaat om advies wordt gevraagd. Voordat uw cliënt pressiemiddelen als loonopschorting of inhouding van vakantiedagen mag inzetten, moet hij wel kunnen aantonen dat de werknemer zich schuldig maakt aan onterecht ziekteverzuim.
Recherchebureau Heijm helpt u daarbij. Bijvoorbeeld middels uitgebreid social media onderzoek, het observeren van de betreffende werknemer en het interviewen van betrokkenen.
3. Diefstal en verduistering binnen dienstbetrekking
Bij verdenking van diefstal of verduistering is een werkgever al snel geneigd de betreffende werknemer op staande voet te ontslaan. Als adviseur weet u echter dat een verdenking alleen niet genoeg is.
Om diefstal of verduistering te kunnen openbaren, onderzoekt recherchebureau Heijm, rekening houdend met de privacy- en overige regelgeving, onder meer e-mails, zet verborgen camera’s in, tapt indien nodig bedrijfstelefoons af en observeert betrokken personen.
4. Bedrijfsfraude
Bijna driekwart van de (digitale) fraude in Nederland wordt gepleegd door werknemers. Denk aan fraude met een tankpas, het niet (laten) afrekenen voor winkelgoederen of het kopiëren van de gehele bedrijfsadministratie. Dit kost werkgevers jaarlijks veel geld. Grote kans dat u hierover geregeld om juridisch advies wordt gevraagd.
Recherchebureau Heijm is ervaren in het opsporen van bedrijfsfraude. Van observatie van betrokkenen tot uitgebreid forensisch ICT-onderzoek.
Heeft uw cliënt een concreet vermoeden van bijvoorbeeld fraude, diefstal of overtreding van een concurrentiebeding, maar is het onmogelijk om daarvoor de bewijzen te vergaren? Neem dan vrijblijvend contact op met recherchebureau Heijm. Binnen het arbeidsrecht kunnen rechercheurs en juristen/advocaten veel voor elkaar betekenen.