• Home
  • Blog
  • 5 bewijzen dat recherchebureaus niet griezelig zijn

5 bewijzen dat recherchebureaus niet griezelig zijn

Geplaatst op 02-11-2015

Particuliere recherchebureaus bewijzen hun toegevoegde waarde in de maatschappij meer en meer, maar hebben nog steeds te lijden onder een niet al te positief imago. Zoals een goed recherchebureau betaamt, verzamelt recherchebureau Heijm graag bewijs. Daarom in dit blog vijf bewijzen op een rij dat recherchebureaus niet vaag of griezelig zijn.

Toename van bedrijfsfraude, overbelasting van de politieorganisatie, nieuwe vormen van criminaliteit: de toegevoegde waarde van particuliere recherchebureaus kan al lang niet meer worden genegeerd. Toch weten nog steeds weinig mensen (en bedrijven) wat een recherchebureau precies doet. Het imago blijft ergens hangen tussen onduidelijk en onfris. Onterecht, in de ogen van recherchebureau Heijm. Om deze redenen:

 

Voor recherchebureaus geldt strakke regelgeving

Particuliere rechercheurs zijn geen cowboys die zomaar kunnen doen en laten wat ze willen. Geen Sherlock Holmes die onverwachts opduikt in donkere steegjes, geen sluipende privé detective met gleufhoed en vergrootglas, niets van dat alles. (Sorry…)

Een recherchebureau heeft geen opsporingstaken maar richt zich op waarheidsvinding. Dit heeft vaak te maken met arbeidsrecht en heeft een overlap met het Strafrecht. Particuliere recherchebureaus zijn dus bedrijven die zich hebben te houden aan strenge wet- en regelgeving. Denk aan de Wet- en Regeling particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. En privacywetgeving. In deze wetten is precies geregeld wat de bevoegdheden van een recherchebureau zijn, welke onderzoeksmethoden mogen worden toegepast en nog veel meer.

 

Niet iedere gek kan een recherchebureau beginnen 

Pas na toestemming van een politiechef in de regionale eenheid waar een particulier recherchebureau is gevestigd, kan iemand aan de slag als privaat onderzoeker. Of zelf een recherchebureau beginnen. Daaraan liggen allerlei eisen ten grondslag. Heeft iemand bijvoorbeeld een schoon verleden? En is hij of zij in het bezit van een op naam gesteld vakdiploma particulier onderzoeker? Particulier recherchewerk is een belangrijke maatschappelijke functie. Een politiechef geeft dus absoluut geen toestemming als een kandidaat niet beschikt over de betrouwbaarheid en bekwaamheid die nodig zijn voor het werk.

 

Goede recherchebureaus werken nauw samen met politie en justitie

Particuliere recherchebureaus schieten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. En zoals dat in ieder vakgebied gaat, zijn ze niet allemaal even betrouwbaar. Helaas! Gelukkig laat het kaf zich vrij makkelijk van het koren scheiden. Professionele recherchebureaus hebben bijvoorbeeld een keurmerk van de branchevereniging voor particuliere onderzoeksbureaus en zijn gelegitimeerd door politie en justitie.

Landelijk namen ook nog eens 21 professionele recherchebureaus met keurmerk (waaronder recherchebureau Heijm) deel aan een pilot om de samenwerking met politie en justitie te verstevigen, zodat in de toekomst meer verdachten die via particuliere recherchebureaus worden aangedragen, ook worden vervolgd.

Interessant en nuttig, maar ook lastig. Privacy is heilig in Nederland en een recherchebureau blijft een particuliere (lees: commerciële) partij. Maar wel eentje die door meer samenwerking met de overheid allerlei ellende kan opsporen én voorkomen. Bijvoorbeeld een ontuchtpleger die een baan op een crèche krijgt, of een fraudeur een functie als boekhouder.
De pilot is inmiddels afgerond, het onderzoeksrapport zal nu gaan uitmaken hoe (en of) de verdere samenwerking gaat verlopen.

 

Recherchebureaus worden streng gecontroleerd

De toestemming van een politiechef om bij een recherchebureau te werken of een recherchebureau te runnen, wordt (over het algemeen) verleend voor een periode van drie jaar. Daarna wordt die weer verlengd. Dit om antecedenten en crimineel gedrag te filteren. Als een recherchebureau bewijst professioneel en betrouwbaar te zijn, wordt iedere 5 jaar een vergunning afgegeven door justitie, op basis van het politie-advies.

Daarnaast wordt een recherchebureau met een keurmerk gecontroleerd door de stichting N’Lloyd. Dit bestaat uit papierwerk en eens in de drie jaar een onaangekondigde audit. Ook daaruit moet blijken dat de zaakjes binnen het bedrijf op orde zijn.

 

Recherchebureaus zijn open en benaderbaar

Eigenlijk is het vreemd dat recherchebureaus nog steeds als schimmig te boek staan. Het doet absoluut geen recht aan de openheid en transparantie die veel bedrijven in de sector laten zien.

Zo schrijven we vanuit recherchebureau Heijm al langere tijd dit blog om een kijkje in de keuken te geven. Ook via de NRID. Daarnaast staat de deur altijd open voor stagiairs (onder voorwaarden natuurlijk) en ook in verschillende tijdschriften zoals het ondernemersbelang vertelt recherchebureau Heijm over het dagelijks werk. Liever volgen via social media? Ook dat kan. RBH is zelfs te zien op video, via bedrijfsrecherche informatie tv.

Wil je nog meer bewijs? Alles weten over het werk van een recherchebureau? Bekijk dan onderstaand filmpje over bedrijfsrecherche Heijm:

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697