• Home
 • Blog
 • Kandidaat met gaten in cv? Gebruik deze tips

Kandidaat met gaten in cv? Gebruik deze tips

Geplaatst op 01-06-2017

Bij de zoektocht naar nieuwe werknemers zijn cv’s erg belangrijk. Hoeveel ervaring heeft een kandidaat? Wat voor persoon is het? Logischerwijs kan het u als werkgever zorgen baren als u hiaten ziet. Bij recherchebureau Heijm hebben we jarenlange ervaring met personeelsscreening. Op basis daarvan hebben een aantal nuttige tips op een rij gezet over gaten in een cv.

 

Veelvoorkomende redenen voor een gat in het cv

De tijd dat mensen van hun 18e tot de pensioengerechtigde leeftijd voor één werkgever werkten, ligt ver achter ons. De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler en dat geldt dus ook voor de cv’s van kandidaten. Periodes van werk kunnen worden afgewisseld met andere activiteiten zoals een reis of studie. Hieronder een aantal redenen voor gaten in het cv die veel voorkomen?

 • Reis
 • Ziekte
 • Burn-out
 • Zwangerschap/kindzorg
 • Mantelzorg
 • Ontslag
 • Werkloosheid
 • Sabbatical
 • Studie

 

Is dit erg?

Een aantal jaar geleden schrikten gaten in het cv veel werkgevers af. Zo’n werknemer zou niet gemotiveerd genoeg zijn, niet toegewijd of niet betrouwbaar genoeg. Op de huidige arbeidsmarkt is dat anders. De ontwikkeling en vaardigheden van medewerkers staan steeds meer centraal, ongeacht de manier waarop dit gebeurt. Door een lange reis kan iemands karakter een stuk sterker zijn geworden en iemand die op zijn vorige werk is ontslagen kan nu veel beter weten waar zijn of haar kracht ligt.

Natuurlijk is het in sommige gevallen lastig. Bijvoorbeeld bij een burn-out. Is een kandidaat daardoor sterker dan ooit uit de strijd gekomen? Of is diegene nog steeds gevoelig voor werkdruk? Niet handig als u een bedrijf runt met veel deadlines. En wat was de reden voor ontslag? Een reorganisatie? Of had uw kandidaat niet zoveel op met de huisregels van het vorige bedrijf?

Kortom: een gat in een cv hoeft niet erg te zijn, zolang het niet gaat om zaken zoals ernstige ziektes, oneervol ontslag of celstraffen. Het is daarom zaak om goed door te vragen en te achterhalen of de reden schadelijk kan zijn voor uw bedrijfsvoering.

 

Zo herkent u een gat in een cv

Er zijn verschillende methodes die sollicitanten kunnen toepassen om gaten in het cv weg te poetsen. Een aantal daarvan zijn:

 1. Het cv van de kandidaat heeft geen chronologische volgorde, maar is bijvoorbeeld opgebouwd op basis van projecten en ervaring.
 2. Veel nadruk op nevenactiviteiten
 3. Alleen jaartallen in plaats van maanden op het cv
 4. Alternatieve lay-out van het cv

  

Vind zo de juiste kandidaat

Oprechte kandidaten zullen een gat in hun cv zelf uitleggen of toelichten in hun motivatiebrief. Dan kunt u als recruiter of werkgever zelf bepalen in hoeverre u dit een probleem of juist een verrijking vindt. Hieronder nog een aantal extra tips om de juiste kandidaat te vinden:

Personeel screenen
Op basis van sollicitatiegesprekken en assessments kunt u waarschijnlijk prima beoordelen of een kandidaat geschikt is voor een openstaande vacature. Maar achterhalen of diegene ook integer is, is een andere tak van sport. Een personeelsscreening – of pre-employment screening – helpt daarbij. Een aanrader dus.

Referenties natrekken
Trek referenties van kandidaten altijd na en vraag door als u ergens twijfels over heeft. In eerste instantie zal een referent vaak om de hete brei heen draaien als u vragen stelt, maar bij doorvragen komt vaak de waarheid wel boven tafel.

Social media controleren
Social media zijn een enorme vergaarbak van informatie. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt op een cv? Pak dan eens het LinkedIn-profiel of de Facebookpagina van uw sollicitant erbij. Het zal u verbazen hoeveel informatie er online open en bloot te vinden is. Een kleine kanttekening: doe geen aannames op basis van een enkel bericht, maar kijk vooral naar patronen in bepaalde periodes.

 

Hulp nodig bij het controleren van sollicitanten? Neem voor een antecedentenonderzoek, personeelsscreening of ander onderzoek contact op met Recherchebureau Heijm. Onze specialisten helpen graag om betrouwbare kandidaten in huis te halen.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

 • VIP Security
 • Cyber security
 • Ruim 29 jaar recherche ervaring
 • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697