• Home
  • Blog
  • Bedrijfsrecherche en camerabeelden: NL rent achter feiten aan

Bedrijfsrecherche en camerabeelden: NL rent achter feiten aan

Geplaatst op 22-09-2015

Al maanden bericht de media dat burgers en bedrijven in de toekomst particuliere camerabeelden van misdrijven zoals vernieling of diefstal mogen publiceren. Prima initiatief, maar wat gebeurt er vervolgens? Niets toch? Want de prioriteit van de politie ligt bij zwaardere misdrijven en bedrijfsrecherche heeft geen bevoegdheid om particuliere camerabeelden op te vragen. Tijd voor verandering volgens Recherchebureau Heijm! Want op deze manier blijft misdaad lonen.

Smartphones, camera-opstellingen bij bedrijven, dashcam’s, go pro: bedrijven en particulieren beschikken dankzij de komst van moderne (communicatie)middelen over steeds meer camerabeelden. Beelden waarop bedoeld of onbedoeld ook misdrijven worden vastgelegd en die door justitie gebruikt kunnen worden bij de opsporing en vervolging van de daders. Tot nu toe is de politie de enige instantie die camerabeelden van verdachten via de media mag publiceren, maar daarin komt dus waarschijnlijk verandering. Alles om de pakkans van daders te vergroten. Maar wat wordt de rol van bedrijfsrecherche?

 

Wel gevonden, niet vervolgd

Met de ondercapaciteit bij de politie is het niet realistisch om te denken dat alle daders die aan de hand van de verspreide particuliere camerabeelden worden herkend, vervolgens ook worden aangehouden. Door de focus op High Impact Crimes (wat trouwens super is, dus daar geen kwaad woord over) blijven vooral zaken liggen waarvan bedrijven en MKB’ers last hebben. Denk aan vernieling of diefstal. Vanzelfsprekend een doorn in het oog van ieder bureau voor bedrijfsrecherche.

 

Privacywetgeving en veiligheid

In verband met privacywetgeving en de veiligheid van verdachten, is het logisch dat er met het opvragen en verspreiden van camerabeelden voorzichtig moet worden omgegaan. Voor je het weet leiden beelden een eigen leven en kunnen zelfs onschuldige voorbijgangers voor dader worden aangezien. Of is een getuige zijn of haar leven niet meer zeker. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Maatschappelijke behoefte

Maar het pakken van daders en die mensen uit de anonimiteit halen, is een maatschappelijke behoefte. Al in 2012 bleek dat 71% van de Nederlanders erachter stond om het verspreiden van particuliere camerabeelden mogelijk te maken. In 2012! Dat is alweer drie jaar geleden en nog steeds is de verruimende wetswijziging niet doorgevoerd. Natuurlijk is zorgvuldigheid en duidelijke regelgeving geboden, maar met name de aanpak van criminaliteit in het middensegment blijft hierdoor onnodig achter.

 

Geef bedrijfsrecherche met een keurmerk meer bevoegdheid

Geef bedrijfsrecherche-bureaus met een keurmerk de mogelijkheid om particuliere camerabeelden op te vragen! Dat is het advies van Recherchebureau Heijm. Ongevraagd misschien, maar niet minder belangrijk. Als bedrijfsrecherche helpen wij bedrijven en MKB’ers bij de aanpak van criminaliteit waarvan zij de meeste last hebben. Door particuliere camerabeelden te kunnen opvragen, onderzoek te doen, daders op te sporen en een kant-en-klaar dossier bij de politie af te leveren, is de kans veel groter dat daders terechtstaan voor hun daden zonder dat de politie weer eens extra wordt overbelast.

 

Bedrijfsrecherche en private opsporing heeft de toekomst

Private opsporing en bedrijfsrecherche heeft de toekomst, maar dan moeten er nog wel flinke stappen worden gezet in de samenwerking met andere instanties. En het liefst een beetje gas gegeven vanuit Den Haag, want op deze manier blijft misdaad lonen!

Lees meer over de samenwerking tussen politie en bedrijfsrecherche in het eerdere blog Particuliere recherche en politie: een veiligere wereld van de Nederlandse Recherche- en Informatie Dienst (NRID).

 

Heb jij hulp nodig van een bedrijfsrecherche-bureau? Neem dan gerust contact op met Recherchebureau Heijm in Amsterdam om je probleem te bespreken. De oplossing vinden wij!

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697