• Home
  • Blog
  • Opfriscursus burgeraanhouding: kijk niet toe!

Opfriscursus burgeraanhouding: kijk niet toe!

Geplaatst op 01-03-2016

In een nieuw onderzoek naar geweld tegen NS-personeel werd duidelijk dat twee derde van de conducteurs in 2015 slachtoffer werd van geweld. Soms zelfs meer dan twintig keer! Recherchebureau Heijm frist de kennis daarom graag even op: ook als burger mag u een verdachte aanhouden. Lees meer over de burgeraanhouding.

NS-personeel: ‘met agressiemeldingen wordt toch niets gedaan!’ Zo kopte afgelopen week een artikel op beveiligingsnieuws.nl. Een nieuw onderzoek maakte duidelijk dat twee derde van de conducteurs en reizend personeel het afgelopen jaar één tot tien keer geweld meemaakte in de trein of op het station. Tien procent werd zelfs vaker dan twintig keer geconfronteerd met geweld. Dat varieerde van schelden tot schoppen, slaan, spugen, wurgpogingen en bedreigingen. Een personeelslid werd zelfs tussen de trein en het perron geduwd. En de omstanders? Die stonden erbij en keken ernaar.

 

Reizigers zijn er altijd

Recherchebureau Heijm heeft wel wat ideeën om het geweld tegen NS-personeel een halt toe te roepen. Extreem goed opgeleide BOA’s (buitengewone opsporingsambtenaren) in de treinen bijvoorbeeld. Of politieagenten. Maar ook die kunnen niet altijd en overal tegelijk zijn. Wie er wél altijd zijn, zijn de reizigers. Zij/wij zijn degenen die altijd kunnen ingrijpen. Daarom een kleine opfriscursus van recherchebureau Heijm: ook als burger mag u een verdachte aanhouden, als u diegene op heterdaad betrapt tijdens een misdrijf. Mishandeling is er daar zeker één van.

 

Wat zegt de wet over de burgeraanhouding?

In artikel 53 van het wetboek van strafvordering vindt u over een burgeraanhouding, ook wel burgerarrest genoemd, de volgende informatie:

In geval van ontdekking op heeter daad is ieder bevoegd den verdachte aan te houden. Geschiedt de aanhouding door een ander, dan levert deze den aangehoudene onverwijld aan een opsporingsambtenaar over.

Klinkt wat ingewikkeld misschien, maar in simpel Nederlands staat er dat in Nederland iedereen (dus ook als u geen politieagent bent) een aanhouding op heterdaad mag verrichten. Hierbij mag u gepast geweld gebruiken, maar geen wapens (!). Heterdaad houdt in dat u het strafbare feit ontdekt terwijl het wordt begaan wordt of terstond nadat het begaan is.

 

Burgeraanhouding = verbondenheid en empathie

Bent u een volgende keer getuige van geweld in de trein? Kijk dan niet toe, maar toon verbondenheid en empathie en help het NS-personeel om de verdachte aan te houden. Hou daarbij de volgende zaken in uw achterhoofd:

  • Ga liever niet alleen op bedreigende situaties af, maar verzamel omstanders
  • Als niemand als eerste opstaat om te helpen, zal uiteindelijk niemand dat doen. Het is een bekend psychologisch proces. Weet dus dat de kans groot is dat als u ingrijpt, anderen onmiddellijk dit voorbeeld volgen
  • Zorg dat u of een medereiziger 112 belt
  • Pas altijd op voor uw eigen veiligheid, zeker als er wapens of meerdere verdachten in het spel zijn

 

Meer blogs lezen van recherchebureau Heijm? Volg ons op Twitter (@Recherche_Heijm) of Facebook en mis geen enkele update.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697