• Home
  • Blog
  • Corruptie? Fraude? Ja, maar niet bij ons~!

Corruptie? Fraude? Ja, maar niet bij ons~!

Geplaatst op 07-05-2013

Wij blijven u informeren over verschillende zaken, binnen ons vakgebied,  die uw onderneming zouden kunnen schaden. Dus ook aandacht voor het onderstaande artikel over fraude! Uit onderzoek blijkt dat er slechts 8 procent van de Nederlandse respondenten fraude ziet binnen het bedrijf waar zij werken. Er dient meer aandacht te zijn voor fraude indicatoren binnen uw bedrijf. Compliance-programma’s zijn kostbaar. Maar u bedrijf loopt aan de andere kant risico op imago schade. Twijfel en wacht vooral niet te lang met het contact zoeken met een Recherche- onderzoeksbureau. U voorkomt veel, heel veel financiële schade. Wij kunnen u vrijblijvend in een eerste oriënterend gesprek informeren en adviseren. “Laat onderzoek aan professionals over!”

Recherchebureau Heijm bv.

_______________________________________________________________________________________

Nederlandse werknemers denken dat omkoping, maar ook het oppoetsen van bedrijfscijfers, wijdverbreid zijn in het bedrijfsleven in ons land. Toch denken ze dat het bij hun eigen bedrijf wel meevalt.

Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek van advies- en accountantsbureau Ernst & Young. Van de Nederlandse respondenten denkt 23 procent dat omkoping en corruptie wijdverbreid zijn in het Nederlandse bedrijfsleven. Slechts 4 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat in de eigen sector omkoping geregeld voorkomt. Verder geeft 23 procent aan dat bedrijven in hun land de cijfers manipuleren, terwijl slechts 8 procent dat ziet gebeuren binnen het bedrijf waar zijzelf werkzaam zijn.

Angelique Keijsers, partner bij Ernst & Young, noemt de uitkomst “zeer zorgwekkend”. Volgens haar worden de problemen verergerd door de marktomstandigheden. “De druk is zo hoog bij werknemers -dus niet alleen bij het bestuur, bij alle lagen binnen het bedrijf- dat men geneigd is om onethisch gedrag te rechtvaardigen en de resultaten beter voor te spiegelen.”

Management
Keijsers wijst op het belang van de manier waarop het bestuur zich opstelt. “Als er vanuit het bestuur en het management onvoldoende aandacht is voor de risico’s rondom fraude en corruptie, is het ook voor de werknemers niet heel duidelijk hoe men daarvoor open moet staan om de signalen van fraude en risico’s te identificeren.”

Wat volgens haar niet meehelpt, is dat juist op compliance-programma’s in deze tijden van crisis wordt bezuinigd. Een gevaarlijke ontwikkeling, vindt Keijsers. “Als je te laat bent met het oppakken van signalen, kan je als bedrijf grote reputatieschade hebben.”

Bron: www.bnr.nl
Door Marjan van den Berg

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697