• Home
  • Blog
  • Fraude-aanpak bij 5 veelvoorkomende soorten bedrijfsfraude

Fraude-aanpak bij 5 veelvoorkomende soorten bedrijfsfraude

Geplaatst op 12-10-2018

Fraude-aanpak bij 5 veelvoorkomende soorten bedrijfsfraude

De ene fraude is de andere niet. En hetzelfde geldt voor de aanpak. Zo is de fraude-aanpak voor onterecht ziekteverzuim behoorlijk anders dan die voor het wegsluizen van geld. Fraude komt helaas veel voor, ook binnen de beste bedrijven. Om financiële schade en imagoschade te voorkomen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste fraude-aanpak te hanteren. In dit blog zetten we voor u uiteen wat verstandig is bij de vijf meest voorkomende soorten bedrijfsfraude.

1. Fraude-aanpak bij tijdfraude

Tijd is geld, daarom wilt u dat uw medewerkers ook werken in de tijd die ze claimen. Helaas komt zogeheten tijdfraude toch geregeld voor. Denk aan valse urenregistraties of het overmatig bezig zijn met privézaken onder werktijd. Het is lastig om deze vorm van fraude te voorkomen en te ontdekken, maar er zijn een paar dingen die u kunt doen. Zo kunt u duidelijke huisregels opstellen en met uw medewerkers praten over wat acceptabel is. Hanteer ook een urenregistratiesysteem, en vergelijk de output van medewerkers. Ook kunt u steekproefsgewijs controles uitvoeren.

2. Fraude-aanpak bij onterecht ziekteverzuim

Als uw medewerker zich ziek meldt maar niet ziek is, kost u dat onterecht veel geld. Het is daarom belangrijk om hiervoor een goede fraude-aanpak te hanteren. Voorkomen begint met een duidelijk beleid. U kunt in een verzuimprotocol vastleggen wat de verantwoordelijkheden zijn van zowel de werknemer als de werkgever. Blijf vervolgens goed de hoogte van het reilen en zeilen van uw medewerkers volgen, en herken signalen dat iemand het niet naar zijn zin heeft. Ga met die persoon in gesprek, zodat verzuim wellicht voorkomen kan worden. Wees daarnaast een goede en begripvolle werkgever. Dat vergroot de loyaliteit van werknemers, waardoor frauduleus ziekteverzuim minder waarschijnlijk is.

 3. Fraude-aanpak bij diefstal

Bij bedrijfsdiefstal nemen medewerkers producten mee naar huis, geven zij ze weg aan relaties, of verkopen zij ze illegaal door. Natuurlijk hebben veel werknemers wel eens een pen mee naar huis genomen, maar als het om duurdere producten en een hoge frequentie gaat, kan dit de werkgever aardig wat kosten. Een goede fraude-aanpak is dus gewenst. Dit realiseert u door duidelijke regels op te stellen, de voorraad regelmatig te inventariseren, en het vier-ogen-principe te hanteren. Ook is het verstandig om personeel en leveranciers preventief te screenen. Ook het ophangen van camera’s is een goed middel voor fraude-aanpak.

4. Fraude-aanpak bij geld wegsluizen

Het zal u misschien verbazen, maar geld wegsluizen is één van de meest voorkomende vormen van bedrijfsfraude. Werknemers met kwade bedoelingen kunnen via slimme boekhoudkundige trucjes goochelen met gegevens en zo ongemerkt een vermogen laten verdwijnen. Tijd voor een goede fraude-aanpak. Start met het screenen van personeel en leveranciers en hanteer altijd het vier-ogen-principe als er geld in het spel is. Gebruik een degelijk registratiesysteem om zoveel mogelijk handelingen vast te leggen. Controleer vervolgens steekproefsgewijs of er niets verdachts gebeurt.

5. Fraude-aanpak bij digitale fraude

Digitale fraude, oftewel cybercriminaliteit, is een groeiend probleem voor veel bedrijven. Met behulp van de nieuwste software kan namelijk de hele bedrijfsadministratie worden gekopieerd, met enorme gevolgen, want stel dat dit in de verkeerde handen valt of doorverkocht wordt. Er zijn een paar dingen belangrijk bij digitale fraude-aanpak. Zo is het goed om de risico’s in kaart te brengen en te zorgen dat de voorschriften hierbij aansluiten. Houdt de informatiebeveiliging up to date en bouw controles in voor virussen, malware en spyware. Zorg ook voor regelmatige back-ups en logging. Vermoedens dat er digitale fraude plaatsvindt? Recherchebureau Heijm kan via een geavanceerd forensisch ICT-onderzoek cybercriminelen opsporen.

Heeft u het idee dat er fraude plaatsvindt binnen uw bedrijf? Neem dan contact op met recherchebureau Heijm voor een snel en efficiënt onderzoek of vrijblijvend advies.  

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697