• Home
  • Blog
  • Fraude mail ABN – Bedrijfsfraude – Internetoplichting

Fraude mail ABN – Bedrijfsfraude – Internetoplichting

Geplaatst op 13-08-2014

Op 10 augustus j.l.  ontving ik deze mail met oproep. (Zie foto) Nu wil het toeval dat ik nooit een ABN bankrekening e/o Creditcard heb gehad van deze bank. Natuurlijk zullen er veel mensen zijn die wel een ABN rekening hebben (de wet van de grote getallen) en slechts een klein percentage hiervan klikt hierop met het idee juist Fraude te voorkomen. Maar helaas komen deze mensen er later achter dat het geven van hun veiligheidscode fataal is. 

Deze schurken schrijven zelfs  “Verplicht uw veiligheidscode te geven!” je zou er toch bijna bang van worden. Beste lezers deze schurken werken dag en nacht. . . . . . .om met listige kunstgrepen . . . . .uw geld z.s.m. van uw bankrekening weg te sluizen. Hierna wordt het of doorgesluisd naar een andere rekening of via een rekening van een zogenaamde katvanger opgenomen.

De laatste weken lijkt het wel of ons bedrijfsrecherchebureau steeds meer en meer geconfronteerd wordt met allerlei vormen van internetfraude. Met name veel Internetoplichting op Marktplaats en andere websites. De kleine of grote criminele organisatie is vaak opgebouwd uit 2-3 lagen mensen. De intellectuele dader die alles bedenkt en de listige kunstgrepen (Internetoplichting) verzint, kent of vindt steeds andere manieren om zijn mensen aan het werk te zetten. De mensen hieronder zijn de mensen die op pad gaan en op straat of plekken waar kansloze jongeren rondhangen of passeren.

Deze kansloze of jongeren die in (geld) problemen zitten worden benaderd. Geloof het of niet maar er wordt  250,–  of 300,–  euro gegeven aan deze lui. Natuurlijk ruil voor hun betaalpas met opgave van zijn/ haar pincode. In de meeste gevallen staat er op dat moment natuurlijk niets op deze rekening. Daar gaat het natuurlijk de schurken ook niet om.  Na  het in ontvangst nemen van deze pas kan er gestart worden met de Internetoplichting op Marktplaats. of andere verkoop websites.

Er worden advertenties geplaatst waarin allerlei aantrekkelijke producten worden aangeboden, bijvoorbeeld IPhone, Ipad etc. etc. Wie wil nu geen smartphone of tablet voor een leuke prijs? Er start contact en de verkoper doet zich voor als een normaal mens met een verhaal waardoor je als koper het gevoel krijgt dat het wel goed zit. U wordt namelijk uitgenodigd om langs te komen. En dit zou een crimineel toch niet doen, u op de koffie thuis? Maar als het moment daar is worden er opeens allerlei smoezen verzonnen waardoor deze afspraak niet kan doorgaan zoals een te drukke agenda van de verkoper, wat ook in de werkelijkheid is, want vaak hebben deze lui op Marktplaats verschillende advertenties geplaatst, en daar kun je het heel druk mee hebben.

Inmiddels heeft u als koper een goed gevoel gekregen want u mocht immers langskomen. U maakt, bij wijze van uitzondering, geld over op de rekening die de verkoper opgeeft. Vaak is het dan zo dat de verkoper nog een stap verder gaat en zelfs durft te vragen “heeft u het geld al overgemaakt, want dan maak ik alles klaar om te versturen” U denkt Ja, snel doen want u wil natuurlijk die leuke aanbieding wel snel in huis hebben. U stuurt nog een bericht “Geld is overgemaakt” en u krijgt nog netjes een bericht terug “Ik ben bezig om alles te verpakken voor verzending” of allerlei andere varianten zoals “Kunt u een screen shot maken van uw betaling?”. Mooi denkt u!

En toen werd het stil. . . . . heel stil. U begint na 2 dagen weer even contact te zoeken via Whatsapp of mail. En vervolgens wordt het zo stil als de nacht. U begint na te denken en denkt  “Het zal toch niet he'” En ja het is zo. U bent opgelicht. Wij als bedrijfsrecherche en binnen de diensten van privé detective hebben inmiddels veel  ervaring met dit soort oplichtingspraktijken. Ook hebben wij in de afgelopen 2 jaar een behoorlijk aantal zaken gedraaid. Het is volgens de daders “gemakkelijk geld verdienen” Of dit nu met leuke producten is als Ipad of concertkaartjes, in patroon zien wij dezelfde methodieken gebruikt worden.

Wij hopen dat u dit bericht zoveel mogelijk wilt delen binnen uw eigen netwerk. Zo helpen wij allemaal een beetje om deze schurken minder slachtoffers te laten maken. Wij zeggen daarom : Samen sterk!  Minder internetoplichting op Marktplaats.

En ja wij gaan ook nog steeds door met het oplossen van Internetfraude & Bedrijfsfraude.
Bent u als lezer nog bizarre of interessante andere methodieken tegengekomen? Laat het ons weten en reageer op dit bericht zodat anderen hier mogelijk ook iets aan hebben.

Tom Heijm

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697