• Home
  • Blog
  • Fraude met ziekteverzuim: wat u als werkgever moet weten

Fraude met ziekteverzuim: wat u als werkgever moet weten

Geplaatst op 16-04-2018

Fraude met ziekteverzuim komt helaas veel voor. Als uw bedrijf te maken heeft met onterecht ziekteverzuim kost dit handenvol geld. Er is sprake van als een werknemer zich ziekmeldt, terwijl hij of zij dit niet is. Dit is vervelend voor collega’s en erg kostbaar voor u als ondernemer. In dit artikel van Recherchebureau Heijm geven we een aantal tips om frauduleus ziekteverzuim te voorkomen.

 

Investeer in een goed verzuimbeleid

Een verzuimbeleid richt zich op het voorkomen en terugdringen van het ziekteverzuim binnen uw organisatie. En hiermee dus ook op fraude bij ziekteverzuim. Een onderdeel van het verzuimbeleid is het verzuimprotocol. Hierin legt u vast wat de verantwoordelijkheden voor zowel de werkgever als werknemer zijn bij ziekte. U beschrijft bijvoorbeeld hoe de werknemer moet handelen bij ziekte. Zijn er  voor hem mogelijkheden om andere werkzaamheden binnen het bedrijf te verrichten? Hoe gaat u als werkgever om met re-integratie bij langdurig verzuim? En wat doet u om het verzuim te beperken? Hier kunt u allemaal regels voor vastleggen.

 

Wees een goede werkgever

Een goede baas handelt niet alleen in eigen belang maar houdt ook rekening met zijn werknemers. Kortom, toon begrip aan uw werknemers en zorg dat u gemakkelijk persoonlijk benaderbaar bent. In bedrijven waar de belangen van medewerkers centraal staan, is de loyaliteit naar de werkgever vaak veel groter. Hierdoor daalt de kans op fraude bij ziekteverzuim.

 

Herken signalen om onnodig ziekteverzuim te voorkomen

In sommige gevallen kunt u als werkgever vroegtijdig opmerken dat een werknemer mogelijk uit gaat vallen. Een goede relatie met uw medewerkers helpt hierbij. Er zijn een aantal signalen waaraan u mogelijk ziekte verzuim vroegtijdig kunt herkennen. Misschien ziet iemand er bijvoorbeeld vermoeid uit. Of is de werknemer minder gemotiveerd, stil of teruggetrokken. Of heeft hij het regelmatig over vage gezondheidsklachten. Allemaal signalen waarbij een belletje moet gaat rinkelen. Misschien merkt u wel niets aan de persoon zelf, maar kunt u opmaken uit de gesprekken of reacties van uw andere werknemers dat het niet goed gaat met hun collega. Neem de persoon in kwestie even apart, ga samen zitten en ga hierover in gesprek. Toon interesse en vraagt hoe het met hem of haar gaat. Laat de ander vooral vertellen en denk samen na over een oplossing die niet tot verzuim of fraude bij ziekteverzuim hoeft te leiden.

 

Onderzoek naar fraude met ziekteverzuim

Heeft u toch sterke vermoedens dat uw werknemer onterecht ziek thuis zit? Dan heeft u als bedrijf een gerechtvaardigd belang om een onderzoek naar ziekteverzuim door een recherchebureau te laten uitvoeren.

 

Recherchebureau Heijm helpt bij ziekmeldingsfraude

Wij zijn een specialistisch onderzoeksbureau binnen het arbeidsrecht en doen al jarenlang onderzoek naar onrechtmatig ziekteverzuim – ook wel onterecht ziekteverzuim genoemd. Onterecht ziekteverzuim is een groeiend probleem. Recherchebureau Heijm werpt snel licht op de zaak en werkt daarbij samen met gespecialiseerde advocaten binnen het arbeidsrecht. Een inhoudelijk goed, maar zeker ook juridisch stevig onderbouwd onderzoeksrapport is namelijk noodzakelijk om als werkgever verdere (juridische) stappen te kunnen zetten.

 

Heeft u op dit moment een zieke medewerker over wie u uw bedenkingen heeft? Laat dan geen tijd en geld verloren gaan en neem direct contact op met recherchebureau Heijm – bedrijfsrecherche.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697