• Home
  • Blog
  • Fraudeur Clemens K.: top kunstfonds werkte fraude in de hand

Fraudeur Clemens K.: top kunstfonds werkte fraude in de hand

Geplaatst op 06-03-2013

Denk niet als ondernemer  “Fraude komt bij mij niet voor!”  Bemerkt u kleine signalen, twijfel niet en handel direct. Vertrouw op uw zogenaamde onderbuik gevoel. Het scheelt u een hoop geld wanneer u een goed fraude onderzoek  laten uitvoeren. Ook in zaken kleiner van omvang.

__________________________________________________________________________________________

De top van het Fonds Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwfonds (BKVB) heeft de verduistering van miljoenen euro’s aan kunstsubsidies door de in 2009 gevluchte boekhouder Clemens K. in de hand gewerkt door grote bedragen op te potten en K. te betrekken bij het volstorten van de pensioenpot van oud-directeur Lex ter Braak.

Dat heeft Clemens K. laten weten in een e-mail-correspondentie met de Volkskrant, vanaf zijn geheime locatie in Thailand.

De kunstboekhouder werd eind 2010 bij verstek veroordeeld tot 5 jaar celstraf vanwege het verduisteren van 15,5 miljoen euro bij het fonds BKVB, dat vorig jaar opging in het Mondriaanfonds. K. woont ‘in grote armoede’ met zijn twee zoons in Thailand, dat geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland. K. schrijft ‘enorm veel spijt te voelen’ dat door zijn toedoen het fonds in de problemen is gekomen. ‘Ik wil ook mijn oprechte excuses maken aan mijn collega’s die ik in vertwijfeling heb achtergelaten’, aldus de boekhouder. ‘Maar ik kon niet anders dan zonder iemand op de hoogte te brengen, weg te gaan. Voor mijn eigen veiligheid en die van mijn kinderen.’

Thailand
De Volkskrant wist Clemens K. in Thailand te traceren, nadat hij in december vorig jaar voor het eerst een teken van leven had gegeven. Tijdens een regiezitting van zijn hoger beroep werd toen duidelijk dat de 43-jarige kunstboekhouder in Thailand een zeven uur durende videobekentenis had afgelegd over de verduistering. Naar aanleiding van de bekentenis is het politieonderzoek naar de criminele netwerken rond de Amsterdammer K., die zegt op grove wijze te zijn afgeperst, heropend.

K. laat in zijn mails aan de Volkskrant weten dat hij zijn terugkeer naar Nederland voorbereidt om in de rechtbank verantwoording af te leggen over de fraude.

Volgens K. hebben de bedrijfscultuur en het gebrekkige toezicht bij het Fonds BKVB en bij een ander door hem benadeeld cultuurfonds, de Stichting Kunst in de Openbare Ruimte, de deur opengezet voor zijn fraude.

Volledig verantwoordelijk
K. benadrukt dat hij volledig verantwoordelijk is voor de verduistering, waarvan hij naar eigen zeggen zelf nauwelijks een cent wijzer is geworden. ‘Het is nooit mijn eigen idee geweest om miljoenen weg te boeken. Ik ben de verkeerde mensen tegengekomen die mij ernstig hebben bedreigd en heb bijna alle frauduleuze boekingen onder zware druk verricht’, schrijft K. vanuit Thailand.

Volgens K. kreeg hij als financieel directeur de vrije hand omdat hij een specialist was in het boekhoudkundig wegwerken van de grote overschotten die vanaf 2000 ontstonden bij het fonds. Om te voorkomen dat er miljoenen terug zouden vloeien naar de schatkist, was K. samen met directeur Lex ter Braak nauw betrokken bij het creëren van extra potjes en reserves – geld dat hij uiteindelijk probeerde achterover te drukken.

Mondriaanfonds
Het Mondriaanfonds wil niet reageren. Voormalig directeur Lex ter Braak zegt over de beschuldiging van K. dat hij in het geniep het pensioengat van Ter Braak moest repareren: ‘Mijn pensioen is inderdaad een keer ‘gerepareerd’, omdat het niet goed was geregeld. Het toenmalige bestuur is in 2008 hierop opmerkzaam gemaakt en heeft, nadat ze waren nagegaan of alles klopte, besloten tot deze reparatie.’

Toenmalig penningmeester van het Fonds en ex-topbankier, Jan Zegering Hadders, stelt dat K. niet zomaar ‘onderhands’ Ter Braaks pensioen kon compenseren. ‘Daar keken veel meer mensen mee’, aldus Zegering Hadders.

Bron: Volkskrant Woensdag 6 maart 2013.

En meer……..

30 maanden cel voor makelaar die klanten voor 1 miljoen heeft opgelicht
Het Laatste Nieuws
Voor een 41-jarige verzekeringsmakelaar uit Kortenberg is vandaag op de correctionele rechtbank in Leuven dertig maanden cel waarvan de helft met uitstel over vijf jaar uitgesproken. Hij had zijn klanten tussen begin 2004 en 17 april 2009 voor meer dan 
Alle verhalen over dit onderwerp bekijken »

Beslag in fraudeonderzoek R’dam – NOS Nieuws
nos.nl/artikel/467910-beslag-in-fraudeonderzoek-rdam.html

Delen

Beslag in fraudeonderzoek R’dam. » ANP. Toegevoegd: dinsdag 29 jan 2013, 17:54. Update: dinsdag 29 jan 2013, 18:32. De Fiscale Inlichtingen- en 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697