• Home
  • Blog
  • Internetoplichting middels webwinkels!

Internetoplichting middels webwinkels!

Geplaatst op 20-08-2014

Politie turft 5000 fraudemeldingen webwinkels.

De nationale politie heeft dit jaar al 124 meldingen gekregen over frauduleuze webwinkels. Per maand worden 15 tot 20 valse webwinkels uit de lucht gehaald, waarvan circa een derde bedrieglijk echt lijkt.

„Die klonen van echte webwinkels zijn nauwelijks van de echte te onderscheiden”, waarschuwt de politie. Per frauduleuze webwinkel worden gemiddeld 40 klachten van gedupeerde kopers geteld, aldus de politie. Dat betekent dat er in 2014 zeker 5000 consumenten via webwinkels zijn opgelicht. Uit cijfers van het Openbaar Ministerie uit 2012 blijkt het gemiddelde oplichtingsbedrag op 196 euro te liggen.

Organisaties als Fraudehelpdesk.nl en Thuiswinkel.org signaleren een verontrustende groei van nagemaakte sites. Vooral elektronicabedrijven als Dixons, BCC en Computerland hebben daaronder te lijden. Via gekopieerde sites worden aantrekkelijke aanbiedingen gedaan voor mobieltjes, tablets en laptops, maar na betaling worden de bestelde goederen nooit geleverd. Zo is de verdachte site www.BCC-korting.com nog steeds in de lucht, maar die heeft niets met de elektronicaketen te maken.

Website Marktplaats.nl, die eveneens regelmatig te maken heeft met oplichtingspraktijken, pleit voor de invoering van een nationaal loket van de politie waar daadkrachtig tegen fraudeurs kan worden opgetreden. Behalve gedupeerden kunnen exploitanten van bonafide webwinkels daar dan ook snel met hun meldingen terecht.

Volgens Marktplaats wordt op het ogenblik met de politie gesproken over een Landelijk Servicecentrum E-Crime, als mogelijke opvolger van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. De politie bevestigt die gesprekken, maar zegt dat nog geen beslissingen zijn genomen.

Politie versus Recherchebureau
Het bovenstaande artikel geeft aan dat de georganiseerde criminaliteit zich steeds meer gaan focussen op de e–commerce. De individuele crimineel houdt zich bezig met oplichting op verkoopsites zoals Marktplaats.nl  en b.v. 2ehands.nl om er maar even twee te noemen. Als we het hebben over frauduleuze webwinkels dan zijn dit criminelen die feitelijk dagelijks bezig zijn met bedrijfsvoering. Een kwestie van baten- lasten.  Zij kopen kennis en kunde in en zijn een soort hoofdaannemer geworden van dergelijke projecten. Het grafisch nabouwen van een website als zijnde echt en onvervalst is geen wonder meer inclusief de waarborglogo’s.

 

Opsporen van daders
Met de huidige politiecapiciteit en gestelde prioriteiten wordt het steeds moeilijker deze groepen te achterhalen, op te sporen en te vervolgen. Ook gezien de snelheid van handelen van deze criminelen. Binnen de huidige politieorganisatie zijn er een aantal stappen, voordat een dergelijke oplichtingszaak wordt opgepakt, die doorlopen moeten worden. Er wordt overleg gevoerd en de zaak wordt in combi. met het OM gewogen. Er wordt een projectplan geschreven waardoor het meer dan eens voorkomt dat de zaak pas na 6/ 9 maanden kan gaan starten. De websites die worden gebruikt op hun oplichtingspraktijken mogelijk te maken zijn op dat moment waarschijnlijk weer uit de lucht. De slachtoffers blijven met een kater en een schadebedrag in grote getallen achter. Het laten instellen van een feitenonderzoek door een gecertificeerd recherchebureau is dan wellicht een optie.
Als bedrijfsrecherche volgen wij deze ontwikkelingen op de voet en blijven ons inzetten tegen oplichtingspraktijken.

 

Recherchebureau Heijm B.V.
Hoofddorp- Amsterdam
Landelijk werkzaam

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697