• Home
  • Blog
  • Kilometerfraude: jouw heilige koe is niet heilig

Kilometerfraude: jouw heilige koe is niet heilig

Geplaatst op 13-07-2018

Misschien ben je wel slachtoffer van fraude zonder dat je het zelf weet. Want die mooie occasion waar je in rijdt, was dat nou wel echt een buitenkansje? Je zou niet de eerste zijn die regelmatig de Wegenwacht moet bellen voor een auto die nog erg weinig kilometers op de teller heeft. Sterker nog: de kans is 2% dat je in een auto rijdt waar de kilometerstand niet van klopt. Als je in een geïmporteerde auto rijdt, is die kans zelfs 30 tot 50% .

Europese autopas mogelijk de oplossing

Het televisieprogramma Opgelicht doet al jaren onderzoek naar deze manier van fraude. Vooral bij geïmporteerde auto’s is er een hoop mis. De Europese commissie onderzoekt nu de mogelijkheden om gezamenlijk de strijd aan te gaan tegen deze vorm van fraude. Een van de oplossingen die wordt genoemd is een Europese autopas. Dat is een pas zoals de Belgische Carpass en het Nederlandse tellersysteem dat garandeert dat er niet is gesjoemeld met een auto. Een hele uitdaging omdat registratie in strijd is met de privacywetgeving van sommige landen.

 

Gevolgen bedrijven kilometerfraude

Ook veel bedrijven krijgen te maken met kilometerfraude. Autoverhuurbedrijven bijvoorbeeld. Vaak is er op het eerste gezicht niks aan de hand met de kilometers. De ontdekking van fraude komt meestal door een overtreding aan het licht. Een boete voor te hard rijden bijvoorbeeld, op een plek die totaal niet overeenkomt met het aantal gereden kilometers. Ook leaseauto’s ontkomen niet aan fraude. Dat betekent dat er soms auto’s opnieuw de verhuur in gaan die heel wat meer asfalt hebben gezien dan de tellerstand doet vermoeden.

 Duitse auto’s populair maar een risico

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om een auto uit Duitsland te importeren. De prijs van een auto is daar een stuk lager, de staat van het onderhoud is vaak beter en voor de oostelijke provincies is Duitsland om de hoek. Even de grens over om een dure werkbus te kopen lijkt dus een uitstekend idee. In tweederde van de gevallen is dat ook zo. Maar wees je ervan bewust dat er met ongeveer een derde van de Duitse auto’s is gesjoemeld. Dat kan doordat er in Duitsland andere regels zijn. Vanwege een andere privacywetgeving bestaat er in Duitsland niet zoiets als een nationale autopas waarin ‘echte kilometers’ zijn vastgelegd.

Digitale tellers

Met de opkomst van de digitale kilometertellers is fraude veel makkelijker geworden. Analoge tellers waren een stuk bewerkelijker om terug te draaien. Bij de digitale kilometertellers hoeft er alleen maar software worden aangepast. Een kleine moeite voor een programmeur. Er zijn veel bedrijven die een auto in korte tijd en voor weinig geld een paar jaar jonger laten lijken door de stand terug te draaien.

Verkeersveiligheid in gevaar

Het terugdraaien van de teller is een vorm van fraude die op meerder manieren impact heeft. Jaarlijks wordt er 160 miljoen euro te veel betaald voor occasions met een onjuiste kilometerstand.  Naast de financiële schade is er nog een gevolg van fraude met kilometertellers: het wordt onveiliger op de weg. Onderdelen worden niet op tijd vervangen en beurten worden ook niet op het juiste moment uitgevoerd. Dit kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen.

Straf voor fraudeurs

Wie zijn auto jonger laat lijken dan het voertuig is, neemt een behoorlijk risico. Sinds 2014 is het strafbaar om te rommelen met kilometerstanden. Bij Recherchebureau Heijm volgen we met belangstelling de maatregelen die de Europese Commissie gaat nemen om een toename van fraude tegen te gaan.

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697