• Home
  • Blog
  • Onderzoek identiteitsfraude & identiteitsfraude voorkomen

Onderzoek identiteitsfraude & identiteitsfraude voorkomen

Geplaatst op 03-08-2015

Identiteitsfraude kan iedereen overkomen. Vorige week besloot de rechtbank dat een slachtoffer van identiteitsfraude niet verplicht was de duizenden euro’s voor kinderopvangtoeslag terug te betalen die een dader op zijn naam had gemaakt. Gelukkig, want dit pakt voor veel slachtoffers ander uit. Lees daarom in dit blog de belangrijke tips om identiteitsfraude te voorkomen.

In 2013 vroeg de fraudeur voor meer dan 20 duizend euro kinderopvangtoeslag aan op naam van een man van wie hij de identiteitskaart had gevonden. De belastingdienst betaalde in de daaropvolgende maanden duizenden euro’s uit op het rekeningnummer van de fraudeur. Toen het slachtoffer erachter kwam, was de fiscus was van mening dat hij het volledige bedrag moest terugbetalen, omdat hij onzorgvuldig was omgesprongen met zijn identiteitskaart. De rechtbank besloot anders en stelde het slachtoffer in het gelijk; de fiscus had de aanvraag beter moeten onderzoeken, omdat deze erg onwaarschijnlijk was.

 

Identiteitsfraude liever voorkomen dan genezen

Iedereen kan slachtoffer worden van identiteitsfraude en er zijn helaas ook veel rechterlijke uitspraken bekend waarbij slachtoffers wel moesten betalen. En veel ook. Belangrijk dus om hiervoor uw hoede te zijn en blijven. Een recherchebureau kan identiteitsfraude onderzoek doen, maar het is nog veel beter om dit te voorkomen. Let daarvoor op de volgende zaken:

  • Bewaar geen kopie rijbewijs/ paspoort op uw computer
  • Pas sowieso op met persoonlijke informatie, gooi bijvoorbeeld bankafschriften of salarisstroken niet zomaar bij het oud papier
  • Geef alleen een kopie van uw rijbewijs of paspoort aan officiële instanties en schrijf daarop de datum en waarvoor het kopie is afgegeven. Haal indien mogelijk het nummer door.

Hulp bij – of onderzoek naar identiteitsfraude

Bent u toch slachtoffer geworden van identiteitsfraude? Doe dan altijd direct aangifte bij de politie. Wordt er geen dader gevonden en heeft u behoefte aan meer hulp of onderzoek? Neem dan contact op met recherchebureau Heijm voor onderzoek naar identiteitsfraude.

 

Onderzoek identiteitsfraude: recherchebureau Heijm

Recherchebureau Heijm in Amsterdam is een professioneel, landelijk werkzaam en erkend recherchebureau met keurmerk. Wij werken met goedkeuring van het Ministerie van Justitie, zijn gelegitimeerd door de politie en deelnemer aan de vervolgpilot Samenwerking Particuliere Onderzoeksbureaus (POB) met Politie en Openbaar Ministerie (OM). Onderzoek naar identiteitsfraude laten doen? Neem dan contact op met recherchebureau Heijm in Amsterdam.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697