• Home
  • Blog
  • Onderzoek ziekteverzuim: dit is handig om te weten

Onderzoek ziekteverzuim: dit is handig om te weten

Geplaatst op 18-03-2019

Een zieke of arbeidsongeschikte medewerker is niet fijn. Het kost u als ondernemer veel tijd en geld. Dit komt doordat productie en inkomsten wegvallen, maar u het loon wel moet doorbetalen. En dan nog alle andere kosten. Maar ja, ziek is ziek. Toch? Of twijfelt u er misschien aan of het ziekteverzuim van uw medewerker wel klopt? Nagaan of een medewerker écht ziek is, is vaak een lastige en complexe taak. Gelukkig zijn er oplossingen, zoals een onderzoek ziekteverzuim door recherchebureau Heijm. In dit blog leest u alles wat u moet weten over onterecht ziekteverzuim.

Wat verstaan we onder ziekteverzuim?

Voordat u kunt bepalen of iemand een onterecht ziekteverzuim heeft, is het verstandig om precies te weten wat een ziekteverzuim precies inhoudt. Heel letterlijk gezegd betekent ziekteverzuim dat een medewerker zijn arbeidsovereenkomst niet kan nakomen wegens aantoonbare medische redenen. Vaak gaat het om (frequent) kortdurend ziekteverzuim. Dit zijn over het algemeen simpele griepjes die iedereen wel eens heeft. Vervelend voor u als ondernemer wordt het pas bij een langdurig ziekteverzuim of erger nog, een onterecht ziekteverzuim.

De kosten van onterecht ziekteverzuim voor werkgevers

Onterecht ziekteverzuim gaat voor u als ondernemer gepaard met hoge kosten, waar u niet op zit te wachten. Een zieke medewerker kost u al gauw 250 euro per dag. Dit is niet alleen gebaseerd op de doorbetaling van het loon, maar ook op andere kostenposten die bij een ziekmelding komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan het salaris voor vervangend personeel, arbodienstverlening, administratiekosten en eventueel ook juridische kosten. Voldoende reden dus om het ziekteverzuim binnen uw organisatie proberen te verlagen en belangrijker nog, vermeend onterecht ziekteverzuim te signaleren en aan te pakken. Hoe? Een onderzoek ziekteverzuim helpt u hierbij.

Hoe werkt een onderzoek ziekteverzuim

Bij een onderzoek naar ziekteverzuim gaan we eerst met u als werkgever om tafel. In dit gesprek worden de signalen, vermoedens en de historie van de medewerker besproken. Aan de hand van dit gesprek wordt er een plan van aanpak opgesteld, waarin de onderzoekswerkzaamheden worden beschreven. Vervolgens zal in dit onderzoek de zieke medewerker worden geobserveerd, eventueel achtervolgd en naar de activiteiten van de medewerker gekeken tijdens de ziekte. Van alle onderzoeksresultaten en gevonden materiaal wordt een rapport opgesteld. Aan de hand van dit rapport wordt een advies gegeven en worden mogelijke vervolgstappen benoemd.

Herkennen van onterecht ziekteverzuim

Het vermoeden van onterecht ziekteverzuim ontstaat niet zomaar. Vaak zijn er signalen die het vermoeden aanwakkeren. Zo kan het zijn dat er een patroon is te ontdekken in de dagen waarop een werknemer afwezig is. Hieronder staan een aantal signalen die kunnen duiden op een onterecht ziekteverzuim.

  • Het lijkt erop dat uw medewerker het ziekteherstel frustreert of aan het verlengen is
  • Er gaan geruchten of geluiden binnen uw bedrijf rond dat een medewerker niet zo vaak ziek is als deze zich voordoet.
  • Het aantal klachten stapelt zich of er lijken steeds andere klachten bij te komen
  • De werknemer lijkt het contact met u uit de weg te gaan
  • U ontvangt een duidelijk signaal dat uw werknemer niet ziek thuis zit, maar activiteiten onderneemt die niet passen bij het ziekteverzuim
  • De werknemer lijkt niet ziek op social media

Herkent u deze signalen bij een zieke medewerker en heeft u als werkgever er alles aan gedaan om een zieke medewerker te helpen, maar helpt niets? Dan is er misschien sprake van een onterecht ziekteverzuim? In zulke gevallen is het dan verstandig om een onderzoek ziekteverzuim te laten uitvoeren.

Recherchebureau Heijm helpt u bij onderzoek ziekteverzuim

Heeft u een sterk vermoeden dat uw werknemer onterecht ziek thuis zit? Dan heeft u als bedrijf een gerechtvaardigd belang om een onderzoek naar ziekteverzuim door een recherchebureau te laten uitvoeren. Een inhoudelijk goed en juridisch stevig onderbouwd onderzoeksrapport is noodzakelijk om als werkgever verdere, eventueel juridische, stappen te kunnen zetten. Recherchebureau Heijm is een professioneel, gecertificeerd en een door het ministerie van justitie erkend onderzoeksbureau met ruim 25 jaar ervaring. Wij helpen u door snel een licht op de zaak te werpen en werkt daarbij samen met gespecialiseerde advocaten binnen het arbeidsrecht. Hierdoor kiest u gegarandeerd voor een recherchebureau dat betrouwbaar is en kwaliteit levert.

 

Wilt u meer weten? Of heeft u op dit moment een zieke medewerker over wie u uw bedenkingen heeft? Neem dan meteen contact op met Recherchebureau Heijm. Wij helpen u om dit zo snel mogelijk tot op de bodem uit te zoeken.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697