Partneralimentatie & fraude

Geplaatst op 22-12-2017

Elk jaar vinden in Nederland zo’n 35.000 echtscheidingen plaats. Bij ongeveer 6000 daarvan is sprake van partneralimentatie. U of uw ex-partner moet alimentatie betalen als de ander niet genoeg inkomsten heeft om van te leven. Bij scheidingen die op of na 1 juli 1994 zijn gesloten, kan maximaal 12 jaar partneralimentatie worden gevraagd. Scheidingen van voor die tijd kennen geen wettelijke termijnen. Partneralimentatie stopt als uw ex-partner zelf weer genoeg inkomsten heeft om van te leven, met een ander trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat, gaat samenwonen of overlijdt.

 

Alimentatiefraude

Wat nu als u vermoedt dat uw ex-partner misbruik maakt van de alimentatie? U kunt alimentatie stopzetten of verlagen als u bijvoorbeeld zeker weet dat uw ex-partner samenwoont met een ander. Het gaat dan om duurzaam samenwonen; samenwonen als zijnde gehuwd. Bij alimentatiefraudezaken hebben mensen nog wel eens het idee dat het nemen van wat foto’s voldoende is om het samenwonen te bewijzen, maar dat klopt niet. Een onderzoek naar alimentatiefraude is een van de meest uitdagende. Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan voordat de rechter vindt dat er sprake is van samenwonen als zijnde gehuwd:

  • De samenwonenden hebben een verzorgende en affectieve relatie
  • Het samenwonen is van duurzame aard
  • Er wordt een gemeenschappelijke huishouding gevoerd

Een goed alimentatie-onderzoek kost wat tijd en geduld. Maar financieel kan het een verstandige keuze zijn om alimentatiefraude niet op z’n beloop te laten.

 

Aanpassing partneralimentatie

Uit onderzoeken blijkt dat ruim 80% van de Nederlandse bevolking de wetgeving over partneralimentatie niet meer van deze tijd vindt. Zij zien nu kromme situaties ontstaan, waarin ex-partners 12 jaar lang kunnen leven van alimentatie terwijl ze dat geld ook zelf op de plank hadden kunnen brengen. In 2015 dienden VVD, PvdA en D66 een initiatiefwetsvoorstel in waarmee ze het aantal jaren dat alimentatie betaald moet worden, flink omlaag wilden schroeven. Zij stelden voor dat er:

  • Na minder dan 3 jaar huwelijk niets hoeft te worden betaald
  • Na 3 tot 15 jaar huwelijk betaald wordt voor de helft van het aantal huwelijksjaren. Met een maximum van 5 jaar
  • Na een huwelijk van meer dan 15 jaar, maximaal 10 jaar alimentatie wordt betaald

 

Eén uitzondering op de regel; als er kinderen onder de 12 jaar zijn, blijft de alimentatieplicht bestaan als de zorg voor kinderen niet evenredig is verdeeld.

Het voorstel van de drie partijen is nooit in stemming gebracht, de partijen hebben wel aangegeven hun initiatief weer op te pakken. Vooralsnog is de situatie dus nog altijd zo dat mensen vast kunnen zitten aan een alimentatieplicht van 12 jaar.

 

Vereniging voor partneralimentatiebetalers

Om op te komen voor alle mensen die vastzitten aan een langdurige alimentatieplicht, is in juni 2017 de Alimentatie Betalers Belangen Vereniging Nederland (ABBV) opgericht. De ABBV streeft naar simpele en korte alimentatiewetgeving met een eerlijke rechtsgang voor alle betrokkenen. Het doel van de vereniging is nieuwe wetgeving, waarbij een onbezorgde toekomst voor beide ex-partners voorop staat en de belastende partneralimentatieplicht wordt afgeschaft. De ABBV behartigt de belangen van hun leden richting de politiek en betrokken instanties.

Alimentatiefraude is ook een belangrijk onderwerp voor de ABBV. Het is schrijnend dat alimentatie doorbetaald moet worden terwijl een ex-partner daar eigenlijk geen recht op heeft. Daarom heeft de ABBV Tom Heijm, eigenaar van Recherchebureau Heijm, gevraagd te spreken op hun eerste landelijke bijeenkomst. Ergens de komende weken vindt dit plaats in het Van der Valk hotel in Haarlem.

 

Heijm bij onderzoek naar alimentatiefraude

Vindt u als alimentatiebetaler dat u onterecht alimentatie betaalt of dat het bedrag te hoog ligt? Vermoed u dat er sprake is van fraude maar kunt u dit niet bewijzen? Neem dan contact op met Recherchebureau Heijm voor een snel en doortastend onderzoek naar partneralimentatie en fraude. Met het resultaat van ons onderzoek kunt u de noodzakelijke juridische stappen nemen.

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697