• Home
  • Blog
  • Recherchebureau Amsterdam: doodsoorzaak (on)duidelijk

Recherchebureau Amsterdam: doodsoorzaak (on)duidelijk

Geplaatst op 04-05-2015

Friese vissers haalden eind januari het levenloze lichaam boven water van een man uit Leeuwarden. Sporen van geweld leken niet aanwezig. Is het slachtoffer zelf in het water gevallen of gesprongen? Recherchebureau Heijm nam aanvullende vragen van de familieleden in behandeling.

Na aantreffen van het stoffelijk overschot van de 33-jarige Leeuwarder op 31 januari 2015 , doet de gemeentelijke schouwarts – zoals gebruikelijk – een schouw in het ziekenhuis. Sporen van geweld of andere feiten die aanleiding geven tot forensische autopsie, worden niet aangetroffen. Al snel wordt het stoffelijk overschot vrijgegeven aan de familie. Maar die blijven met vragen zitten en gaan op zoek naar hulp.

Recherchebureau Amsterdam ingeschakeld
Via internet komen de familieleden van het slachtoffer uit bij recherchebureau Heijm in Amsterdam. Tijdens een kennismakingsgesprek vertellen zij over hun neef (het slachtoffer), het verrichte onderzoek door politie en justitie en de vragen die voor hen onopgelost zijn gebleven. Hun neef was bijvoorbeeld niet alleen harddruggebruiker, maar leek de laatste tijd ook last te hebben van achtervolgingswaanzin. Twee nachten voor zijn overlijden, belde hij nog in paniek de politie dat er mensen voor zijn deur stonden. Hij leek bang dat hem iets zou overkomen; verre van suïcidaal. Waarom zou hij dan zelf in het water zijn gesprongen?

AD- INTERNET-2Vragen over doodsoorzaak
De behandelend huisarts vertelt aan recherchebureau Heijm dat het slachtoffer – in bijna 25 jaar – nooit enige blijk heeft gegeven van suïcidale gevoelens. Zou hij dan zijn gevallen? Helaas gebeurt dat met enige regelmaat: stomdronken mannen die staan te plassen in een kanaal of gracht, voorover kukelen en verdrinken door gebrek aan coördinatie. Toch vindt de familie het vreemd dat zijn gulp dan niet open stond of zijn broek was afgezakt, zoals dan vaak het geval is.

Samenwerking met recherchebureau Amsterdam
Terwijl de uitvaart wordt gepland, melden de familieleden opvallende plekken op het lichaam van hun neef, waaronder een donkerrood gekleurde plek op zijn rechterarm. Recherchebureau Heijm maakt foto’s en gaat in overleg met politie en justitie om alsnog camerabeelden in de omgeving van het water op te vragen. En terwijl de crematie rap dichterbij komt, levert recherchebureau Heijm een uitgebreid rapport aan bij justitie met het verzoek alsnog autopsie te laten uitvoeren. Net op tijd; de dag voor de crematie wordt het verzoek gehonoreerd.

Uitslag autopsie
Inmiddels is de uitslag van de autopsie binnen. De dag voor zijn dood heeft het slachtoffer een grote hoeveelheid drugs gebruikt; mogelijk zoveel dat hij in de war is geraakt en last kreeg van achtervolgingsangst.  Dit zou verklaren waarom hij voor het laatst is gezien (midden in de winter) zonder jas; een overdosis van de gebruikte drugs verhoogt de lichaamstemperatuur ernstig. Uit de sectie blijkt ook dat de nek van het slachtoffer was verstrekt.  Dit kan erop wijzen dat hij is gestruikeld, vlak voordat hij te water raakte.

Afsluiting van een moeilijke periode
Door fouten met de camerabeelden, zijn de laatste minuten van het leven van het slachtoffer niet meer te zien. Dat is een tegenvaller voor de familie. Gelukkig zijn zij blij met het werk dat recherchebureau Heijm heeft verricht. Veel vragen zijn beantwoord. Nu kunnen zij eindelijk beginnen met de afsluiting van een moeilijke periode.


Waarom recherchebureau Heijm?

Bovenstaande casus laat zien waarom het inschakelen van een recherchebureau van toegevoegde waarde kan zijn. Uiteraard is recherchebureau Heijm – net als de politie – gebonden aan wet- en regelgeving. Denkt u toch dat u onze hulp goed kunt gebruiken? Neem dan contact op met recherchebureau Heijm: 020-8100929

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697