• Home
  • Blog
  • Recherchebureau en politie: ooit hand in hand?

Recherchebureau en politie: ooit hand in hand?

Geplaatst op 29-06-2015

“Politieonderzoekers en criminologen zijn verslingerd aan de politie als instituut. De politie en het strafrecht worden nog altijd als het middelpunt van de wereld gezien, maar feitelijk is het een kleiner wordende pizzapunt in het verhaal over wat ‘politie’ is.” Dit schrijft hoogleraar Bob Hoogenboom onlangs in een politiecolumn van het nrc.nl.

De hoogleraar is van mening dat het bestuursrecht, civielrecht en informele afdoening de toekomst hebben. Recherchebureau Heijm ziet dat (vanzelfsprekend) ook zo, maar is ook van mening dat dit pas werkt als ook particuliere en traditionele opsporing hand in hand gaan. Samen de feiten boven tafel halen en dan samen zorgen voor afdoening.

Hoe kunnen politie en een recherchebureau samenwerken?

Een recherchebureau heeft geen opsporingstaak zoals de politie, maar doet aan waarheidsvinding. Ook wel feitenonderzoek genoemd. In de praktijk komt dat neer op onderzoek naar feiten en omstandigheden waarbij meestal een compleet rapport naar de politie wordt gestuurd en het recherchebureau daar aanvullende aangifte doet namens de opdrachtgever. Zo is de kans veel groter dat de politie snel verdachten kan aanhouden, want zij hebben al een rapport in handen met informatie over de dader(s). Op die manier worden zowel een slachtoffer/opdrachtgever als de politie ontlast.

Samen meer verdachten aanhouden: daar werken we graag aan mee!

De wens om samen te werken tussen publieke en private recherche is al jarenlang aanwezig, maar blijkt in de praktijk nog best lastig te realiseren. Als gecertificeerd recherchebureau neemt Heijm op dit moment deel aan een pilot met de politie en hoopt dat dit uitgroeit naar een bloeiende samenwerking in de toekomst. “Vaste aanspreekpunten binnen de organisaties, snel afstemmen, elkaar aanvullen en bovenal meer verdachten aanhouden: daar werken we graag aan mee!”

Meer weten over recherchebureau Heijm? Of hulp nodig? Bel gerust op 020-8100929 of stuur een e-mail.

 

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697