• Home
  • Blog
  • Recherchebureau: tweede hulp bij stalking

Recherchebureau: tweede hulp bij stalking

Geplaatst op 22-02-2022

We horen het regelmatig: slachtoffers van stalking die door de politie worden weggestuurd. Redenen: Deze aangifte kunnen wij niet opnemen. Onvoldoende bewijs. Geen opsporingsindicaties. Onzin, want 9 van de 10 keer achterhalen wij de dader wel. In dit blog leest u wat u kunt doen als slachtoffer van stalking en wanneer u onze hulp kunt inroepen.

Stap 1. Aangifte bij de politie

Als u aangifte komt doen van een in Nederland strafbaar gesteld feit, MOET de politie uw aangifte opnemen. De officiële benaming van stalking is belaging en dit is een strafbaar feit. Als u hier het slachtoffer van bent, moet de politie een aangifte c.q. klacht opnemen. Stalking is bovendien een zogeheten klachtdelict. U dient officieel een klacht indienen tegen de dader. Ook als u niet weet wie dit is. Daarvoor komt dan een Hulpofficier van Justitie langs. Die moet een klacht opnemen conform artikel 163 en 165 van het wetboek van strafrecht.

Stap 2. Alles doen om uw doel te bereiken

Stalking gooit uw hele leven overhoop. Veel mensen die bij ons bureau terechtkomen, zijn radeloos. Een belangrijke tip is dan ook: laat u niet zomaar wegsturen. De politie hoort uw aangifte op te nemen en onderzoek te doen naar de dader(s) van uw stalking.

Wordt uw aangifte toch geweigerd?  Dan kunt u een aantal dingen doen. Zo meldt het Juridisch Loket:

Meld dat u geen aangifte mag doen. Doe dit bij de politiechef van het politiebureau waar u was. Of meld dit bij de officier van justitie van het arrondissementsparket waar het politiebureau onder valt. Vaak zal de officier van justitie de politie dan opdracht geven uw aangifte toch op te nemen.

Wil de politiechef of de officier van justitie de aangifte ook niet opnemen? Dan kunt u het volgende doen:

  • Stuur een klacht naar de Nationale Ombudsman.
  • Stuur een brief naar het gerechtshof waar de politiechef en officier van justitie onder vallen. Het gerechtshof bepaalt dan of de politie uw aangifte toch moet opnemen.

Stap 3. Recherchebureau inroepen

Helaas: meestal als de aangifte eenmaal is gelukt, krijgen slachtoffers van stalking 14 dagen later een brief dat er volgens de politie geen opsporingsindicaties aanwezig zijn. De zaak gaat ‘op de plank’. Heeft u aangifte (met klacht) kunnen doen en laat de politie de zaak vervolgens liggen? Op dat moment mag u een gekwalificeerd recherchebureau inschakelen.

En dat gebeurt steeds vaker. Op dit moment werken we bij recherchebureau Heijm aan twee stalking-zaken. Eentje daarvan is intussen bijna opgelost. We hebben een compleet onderzoeksdossier overhandigd aan de politie en namens het slachtoffer aanvullende aangifte gedaan. In de andere zaak hebben we net een rapportage opgesteld met sterke verdenkingen tegen een verdachte. Vaak zijn de opsporingsindicaties er dus wel degelijk.

Stap 4. Hulp van digitaal forensisch rechercheur

Bij steeds meer stalkingzaken zien we ook digitale aanknopingspunten. Appjes, social media, noem maar op. Daarom werken we samen met een digitaal forensisch rechercheur. Samen met hem kunnen we vaak gegevens van de dader achterhalen, zoals een IP-adres. De ene keer lukt dat en lossen we de hele zaak op. De andere keer komen wij niet verder dan een verdenking richting een persoon en doen we aanvullende aangifte. Zo stimuleren we de politie om de zaak verder op te pakken, zodat de dader alsnog zijn straf niet ontloopt.

Hulp nodig bij stalking? Schroom niet. Neem contact met ons op.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697