• Home
  • Blog
  • Hoe te handelen bij seksuele intimidatie op de werkvloer?

Hoe te handelen bij seksuele intimidatie op de werkvloer?

Geplaatst op 23-10-2018

Hoe te handelen bij seksuele intimidatie op de werkvloer?

Seksuele intimidatie is een vorm van ongewenst gedrag op seksueel gebied, zowel verbaal als fysiek. Wist u dat jaarlijks zeker 134.000 mensen ongewenst seksueel gedrag van collega’s of leidinggevenden ervaren? Dit loopt uiteen van een vieze foute opmerking tot en met ongewenste aanrakingen. #metoo is niet voor niets een veelbesproken onderwerp. Maar wat kunt u eraan doen? En wanneer is seksuele intimidatie op de werkvloer een reden voor ontslag? U leest het in dit blogartikel.

Wanneer is er sprake van seksuele intimidatie op de werkvloer?

Eerst is het goed om vast te stellen wat seksuele intimidatie precies inhoudt. Wanneer spreekt men van seksuele intimidatie? Wat de een als een grapje bedoelt, kan de ander als heel vervelend ervaren. Dit maakt het soms dan ook lastig om het probleem te herkennen. Het is goed om te weten dat het bij seksuele intimidatie altijd gaat om hoe de ontvanger de handeling ervaart.

Gevolgen van seksuele intimidatie op de werkvloer

Slachtoffers van seksuele intimidatie op de werkvloer kunnen verschillende klachten ervaren. Meer dan de helft van de slachtoffers ervaart negatieve gevoelens zoals woede, angst, wantrouwen, vernedering en schaamte. Maar ook stress, slapeloosheid en concentratiestoornissen zijn veelvoorkomende gevolgen van seksuele intimidatie op de werkvloer. In ernstige gevallen kan seksuele intimidatie zelfs tot burn-outklachten en ziekmelding leiden. Het is dus goed om uw bedrijf te behoeden tegen seksuele intimidatie. Sterker nog, het moet! Volgens de wet is de werkgever namelijk verplicht seksuele intimidatie te bestrijden. Zo hoort het voorkomen van seksuele intimidatie een onderdeel te zijn van het arbobeleid dat in een onderneming wordt gevoerd.

Wat te doen in geval van seksuele intimidatie op de werkvloer?

Is er binnen uw bedrijf een melding van seksuele intimidatie? Onderneem dan direct actie. Ga meteen met beide partijen in gesprek. De dader ontslaan lijkt een logische optie, maar is niet altijd mogelijk. Waarom niet? Omdat het zo kan zijn dat de ernst van de seksuele intimidatie niet groot genoeg is, of niet bewezen kan worden. Als werkgever dient u dus een onderzoek uit te voeren. Het is af te raden om dat als werkgever zelf te doen. Waarom? Omdat u in een lastig pakket terechtkomt. Los van het gegeven dat een dergelijk onderzoek heel specialistisch is, is het ook lastig om objectief en onbevooroordeeld te blijven. Wij kunnen u hier uitstekend bij helpen.

Een bedrijfsrechercheur inschakelen bij seksuele intimidatie

Heeft u signalen gekregen dat er binnen uw bedrijf sprake is van seksuele intimidatie op de werkvloer of vermoedt u dat? Schakel dan een bedrijfsrechercheur in. Recherchebureau Heijm heeft als hoofdtaken het signaleren, controleren, analyseren, onderzoeken, rechercheren en rapporteren van uitzonderlijke situaties binnen uw bedrijf. Het vermoeden van seksuele intimidatie op de werkvloer valt hier ook onder. Wij zijn erkend door het Ministerie van Justitie en we werken binnen de kaders van de wet bescherming persoonsgegevens en privacy code. Heeft u een bedrijfsrechercheur nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.

Heeft u het idee dat er binnen uw bedrijf sprake is seksuele intimidatie op de werkvloer? Neem dan contact op met recherchebureau Heijm voor een snel en efficiënt onderzoek of vrijblijvend advies.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697