Ontvangt u dreigende WhatsApp berichten of spam? Wordt u constant gebeld door dezelfde persoon of zelfs achtervolgd? Dan is er sprake van sprake van abnormaal gedrag. Waarschijnlijk bent u het slachtoffer geworden van stalking. Maar wat is het verschil tussen lastig gevallen worden stalking? In dit blog leest u precies wat stalking precies is, welke vormen er zijn, wat de motieven van de stalker kunnen zijn en natuurlijk het belangrijkste: hoe u stalking stopt. Lees dus snel verder.
Heel kort gezegd is stalking iemand bewust en continu lastigvallen, waardoor het slachtoffer zich niet meer veilig voelt. Er wordt een inbreuk gedaan op uw privacy en soms zelfs ook op uw sociale omgeving en werkomgeving. Stalking kan in ernstige gevallen zelfs tot psychische schade storen. Wordt u gestalkt? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk maatregelen treft.
Vaak gaat stalking over gebeurtenissen die op zichzelf niet strafbaar zijn, zoals opbellen, bespieden of cadeaus sturen. Omdat deze handelingen niet direct strafbaar zijn, is het lastig om een stalker aan te geven. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende, niet strafbare, gebeurtenissen;
Maar wanneer is stalking dan wel strafbaar? Het is strafbaar wanneer de stalker opzettelijk inbreuk maakt op de levenssfeer van het slachtoffer, met de intentie het slachtoffer iets over zich heen laten komen, ergens toe te dwingen of bang te maken. Denk aan het hinderlijk achtervolgen van het slachtoffer, maar ook extremere gevallen zoals bedreiging en mishandeling zijn natuurlijk strafbaar.
Stalken kan een heleboel redenen hebben en er zijn ook verschillende soorten stalking. Vaak komt stalking voort uit een obsessie. Een obsessie voor iemand die onbereikbaar is. Een ander motief voor stalking kan wraak zijn. Na een afwijzing op het gebied van liefde, vriendschap of werk gaat de stalker opzoek naar wraak. De stalker blijft het slachtoffer lastigvallen totdat het wraakgevoel weg is. Stalking kan ook komen doordat iemand in een psychose verkeerd. De stalker is er dan bijvoorbeeld van overtuigd dat het slachtoffer iets zal overkomen en dat het slachtoffer hiervoor gewaarschuwd moet worden.
Het is belangrijk dat stalken zo snel mogelijk wordt gestopt. U kunt daarom aangifte doen bij de politie. Het nadeel daarvan is dat wanneer er onvoldoende bewijs aanwezig is, de politie de stalker niet kan aanhouden. Daarnaast is het zo dat aangifte van stalking niet altijd serieus wordt genomen of dat de politie op dat moment een andere prioriteit heeft, waardoor u uiteindelijk niet geholpen wordt terwijl de stalking maar door blijft gaan. Een privédetective die uw situatie en klacht wel altijd serieus neemt, is dan voor u een goede oplossing.
Bij recherchebureau Heijm vinden we het belangrijk dat u zo snel mogelijk geholpen wordt en dat uw stalker zo snel mogelijk gestopt wordt. Dit doen we middels verschillende opsporingsmethodieken, zoals een digitaal onderzoek, sporenonderzoek, lokaal buurtonderzoek, het opvragen van videobeelden op verschillende locaties en meer. Tijdens zo een onderzoek werken wij zoveel mogelijk samen met de politie-eenheid van uw woonplaats. Wanneer wij dan voldoende bewijs hebben verzameld, is de kans op strafrechtelijke vervolging van de dader aanzienlijk vergroot. Daarnaast kunnen wij namens u aanvullende aangifte doen bij de politie en hen zo te prikkelen de zaak nu wel verder op te pakken.
Wordt u lastig gevallen door een stalker? Bel dan meteen Recherchebureau Heijm voor een gesprek over alle mogelijke stalking-onderzoeken om stalking zo snel mogelijk op te lossen. Wij kunnen u echt helpen.
Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.
Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek
Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929
POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697