• Home
  • Blog
  • Stalking stoppen kan wél: het verhaal van Asha

Stalking stoppen kan wél: het verhaal van Asha

Geplaatst op 26-07-2017

Stalking stoppen is een ingewikkeld traject. Toch lukt het regelmatig. Zo hebben we afgelopen maand de stalker ontmaskerd van een van onze klanten, een vrouw die al meer dan een jaar werd geterroriseerd door een onbekende stalker. Achteraf bleek het haar voormalig werkgever te zijn. Lees hoe we deze stalker hebben gestopt.

 

Geen leven meer

Stalking heeft een zware impact om het leven van slachtoffers. Het is een vorm van emotioneel geweld waaraan niet te ontsnappen valt. Berichtjes op het werk, brieven op de deurmat, bekrassing op de auto: stalking gaat 24 uur per dag door. Slachtoffers worden steeds wanhopiger en angstiger en het is moeilijk om hulp te krijgen, want de dader vindt steeds weer een nieuwe weg om zijn macht uit te oefenen. Slachtoffers voelen zich bedreigd, begluurd en geïntimideerd.

 

Stalking en de wet

Stalking valt wettelijk gezien onder artikel 285B van het wetboek van Strafrecht:

Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie.

Daarbij geeft de wet nog een extra notitie: vervolging vindt niet plaats dan op klacht van hem tegen wie het misdrijf is begaan. Stalking is dus een klachtdelict. Dat betekent dat slachtoffers – bij de aangifte – zelf een verzoek moeten indienen bij de Officier van Justitie om tot vervolging over te gaan. Het OM besluit hierover, niet de politie. Dat maakt stalking gecompliceerder dan een ander misdrijf. En daarbij is de dader vaak onbekend.

 

Case: de voormalig werkgever

Een aantal maanden geleden geleden klopte Asha* bij ons aan. Zij werd al maandenlang gestalkt door een onbekende dader. De dreigingen hadden een sterk seksueel karakter en werden steeds ernstiger van aard. Asha besloot een recherchebureau in te schakelen.

 

Recherchebureau en slachtoffer samen

Omdat een recherchebureau een particulier bedrijf is, kost een onderzoek simpelweg geld. Ook dat nog. We hebben besloten om het onderzoek samen te doen. Asha deed het werk dat zij zelf kon doen, onze rechercheurs het tactische onderzoekswerk.

Het slachtoffer stelde bijvoorbeeld een journaal op. Daarin verzamelde zij in negen maanden alle gegevens, gesprekken, berichtjes, et cetera van de dader. Een enorme klus. Verder gaven we haar de opdracht om een brief aan de dader te schrijven, die we in een eventueel verhoor konden gebruiken.

Op basis van het journaal, hebben rechercheurs allerlei data en stalkingselementen geanalyseerd. Wat viel hen op aan het taalgebruik? Wat voor type was het? Op welke dagen en tijdstippen was de dader actief? We stelden een compleet daderprofiel op en legden die voor aan het slachtoffer. Haar vage vermoeden werd waarheid: dit was niet te missen. Het was haar voormalig werkgever. Op basis van deze conclusie zijn de rechercheurs op zoek gegaan naar hard bewijs, onder andere op basis van digitaal onderzoek.

 

Stalker gestopt

Nader er voldoende bewijs verzameld was, is de dader uitgenodigd voor een verhoor op het recherchebureau. In eerste instantie ontkende hij alles, maar in het verhoor zaten veel confrontatie-momenten waar hij moeilijk omheen kon draaien. Uiteindelijk was het, na een paar uur verhoor, de brief van het slachtoffer die hem deed breken. De waarheid kwam op tafel. En er gebeurde nog iets moois: de dader betaalde alle recherchekosten voor het slachtoffer, die inmiddels behoorlijk hoog waren opgelopen. Ook betaalde hij een forse schadevergoeding en beloofde het slachtoffer voortaan met rust te laten.

 

Hoe het nu gaat

Benieuwd hoe het nu gaat? Lees de review van Asha.

Toen ik bij Tom aanklopte werd ik al bijna 1 jaar gestalkt. Ik was een langere poos in de ontkenning/hoop dat t wel een keer zou stoppen maar dat gebeurde maar niet. Ik was zo wanhopig en wilde m’n leven terug. Vanaf het moment dat Tom m’n zaak heeft aangenomen had ik al n beetje hoop terug. Hij was betrokken, als er iets gebeurde kon ik hem 24/7 bellen en dacht mee en gaf mij ook nieuwe inzichten. Ze (Tom en Karina) hebben maandenlang aan de zaak gewerkt. Totdat ze afgelopen maand de stalker hebben aangesproken. Naast dat ik wilde dat het gewoon zou stoppen heeft de dader ook bekend. Dit is meer dan dat ik had kunnen hopen.De weken hierna hebben we als onbeschrijflijk ervaren. Net of je bevrijdt bent uit een nachtmerrie.Mijn gezin en ik zijn jullie uit de grond van onze hart zo dankbaar in alle tijd en moeite die jullie hebben gestoken in deze zaak. Ik kan nu eindelijk weer leven. Dank jullie wel!!

 

Stalking stoppen via Recherchebureau Heijm

Heb je ook last van een stalker? En weet je niet meer wat je moet doen? Neem contact met ons op, er zijn altijd mogelijkheden.

 

*Om privacyredenen is de naam van het slachtoffer gefingeerd.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697