• Home
  • Blog
  • Verborgen camera! Geen grap maar prima instrument!

Verborgen camera! Geen grap maar prima instrument!

Geplaatst op 11-04-2013
Er mag veel niet in Nederland. Privacy is een groot goed. Te groot? Wellicht, maar wij hebben ons te houden aan de privacy wetgeving. En ja het wordt de werkgever steeds lastiger gemaakt om zijn bedrijf e/o goederen te beschermen tegen personeelsleden die het verschil nog steeds niet weten tussen “mijn en dijn”. Op zich als hoeft dit geen probleem op te leveren voor u als werkgever. Belangrijk is het goed samenstellen van een arbeidscontract en bijbehorend arbeidsreglement waarin allerlei zaken kunnen worden omschreven als cameratoezicht, heimelijke opnames, pc monitoring, gebruik bedrijfstelefoon etc. Wanneer u als werkgever dit geregeld heeft ontstaat er een prima basis om, wanneer dit nodig blijkt te zijn, in te grijpen en wellicht wel inbreuk te maken op de privacy, maar dan met een gerechtvaardigd belang. Kortom laat u adviseren door Ministerie van Justitie erkend Recherchebureau over de mogelijkheden en juridische kaders. (TH)

__________________________________________________

 

Media Markt bespiedde personeel in vijf vestigingen

Media Markt heeft in vijf vestigingen in Nederland personeelsleden met geheime camera’s gefilmd. De FNV kaartte woensdag aan dat dat gebeurde in Leeuwarden, maar het blijkt ook het geval in Amersfoort, Zaandam, Hoofddorp en Heerhugowaard. Dat liet het bedrijf weten aan het ANP. Het personeel was niet op de hoogte. Dat is volgens de wet niet toegestaan.Volgens een woordvoerder van het bedrijf kende Media Markt de wetten over het gebruik van verborgen camera’s niet. Media Markt zegt dat de beelden gebruikt worden voor ‘interne trainingsdoeleinden’.

De winkelketen laat weten dat de beelden inmiddels zijn gewist. Volgens de woordvoerder reageerde het personeel positief op de opnames.

Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) mag een personeelslid alleen worden gefilmd als er een vermoeden is van fraude of diefstal. Deze actie moet dan vooraf worden gemeld bij het college.

Vakbond FNV Bondgenoten zegt dat Media Markt ‘zich diep moet schamen als het de wetten over verborgen camera’s niet weet’.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697