• Home
  • Blog
  • Wanneer mag een bedrijf of particulier een gekwalificeerd recherchebureau inschakelen?

Wanneer mag een bedrijf of particulier een gekwalificeerd recherchebureau inschakelen?

Geplaatst op 07-02-2023

Volgens de regels voor particuliere recherchebureaus, moet een burger of bedrijf twee voorwaarden vervullen als zij een feitenonderzoek willen laten uitvoeren. Ten eerste dient er een gerechtvaardigd belang te zijn en ten tweede dient de doelstelling niet op een andere manier bereikt te kunnen worden. Dit betekent dat een kritische benadering noodzakelijk is voor het inschakelen van een particulier recherchebureau.

Partner alimentatie onderzoek

Bijvoorbeeld, wanneer een man en vrouw gescheiden zijn maar er aanwijzingen zijn dat de ex-vrouw samenwoont als zijnde gehuwd, dan heeft de ex-man een gerechtvaardigd belang om zijn partneralimentatie te stoppen. Echter, hij zou zijn doel ook op een andere manier kunnen bereiken door zijn ex-vrouw een e-mail te sturen en haar te vragen of ze samenwoont. Als de vrouw bevestigt, hoeft de man geen feitenonderzoek te laten uitvoeren, maar als zij ontkent, mag hij wel een particulier recherchebureau inschakelen om bewijs te verzamelen.

Frauduleus ziekteverzuim

In het geval van een zieke werknemer die zijn ziekteverzuim lijkt te te rekken, heeft de werkgever een gerechtvaardigd belang om te onderzoeken of de werknemer zijn ziekteverzuim echt rechtmatig is. Bijvoorbeeld als deze collega is gezien met een activiteit die niet rijmt met het ziekteverzuim. Maar voordat het bedrijf een particulier recherchebureau inschakelt, wordt verwacht dat de werkgever de werknemer hierover aanspreekt en vraagt of de veronderstelling klopt. Als de werknemer volhoudt dat de veronderstelling onjuist is, mag het bedrijf een particulier recherchebureau inschakelen om het bewijs te verzamelen.

Kort samengevat, zowel burgers als bedrijven mogen een particulier recherchebureau inschakelen, maar het recherchebureau moet kritisch beoordelen of aan de voorwaarden is voldaan voordat het feitenonderzoek begint.

Vraag naar recherche-ervaring

Wij adviseren:  vraag naar de praktijk- en juridische ervaring van het recherchebureau. Maar wanneer u te maken heeft met welke casus dan ook neem dan direct contact met ons op want Recherchebureau Heijm is het bureau dat 30 jaar praktijkervaring heeft en daarnaast specialist is binnen Arbeidsrechtelijke onderzoeken.

Wij kijken naar wat wel kan

U zult u zich misschien afvragen of rechercheonderzoek dan nog wel kan?
Jazeker, want Heijm onderzoekt juist de mogelijkheden en houdt de beperkingen in het achterhoofd. Want ons motto is “Samen Sterk!”

Mail naar ons of beter bel direct!

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697