Weet met wie je zakendoet

Geplaatst op 15-07-2021

Fuseren met een ander bedrijf, een overname in gang zetten, een investeerder aantrekken: het zijn allemaal manieren om vooruit te komen als ondernemer. Zolang je maar in zee gaat met de juiste personen. Om dat laatste goed te beoordelen, hebben we wat tips uit de (recherche)praktijk gebundeld.

 

1. Breng genoeg tijd samen door

Een fusie, een overname of een nieuwe investeerder: het zijn geen kleine dingetjes voor je bedrijf. Je gaat heel nauw met iemand samenwerken. Of je laat je dierbare bedrijf in zijn of haar handen achter. Dat vraagt veel vertrouwen. Staat deze persoon wel hetzelfde in het spel als jij? Natuurlijk mogen verschillen er zijn, maar het is prettig als jullie doelen, ambities en arbeidsethos in grote lijnen overeenkomen. Praat hierover, zodat deze onderwerpen later niet als vervelende verrassing naar boven komen. En trek hier vooral genoeg tijd voor uit. Pas als je langer bij elkaar bent, zie je iemand in goede én slechte doen. En kom je voorbij de mooie praatjes.

 

2. Stel de juiste vragen

Om de juiste antwoorden te krijgen, is het allereerst nodig de juiste vragen te stellen. Over taakverdelingen bijvoorbeeld. Financiën. De doelen en ambities die we hierboven al noemden. En maak vooral ook een lijst met lastige we-vragen:

 • Hoe gaan we met elkaar om?
 • Hoe gaan we om met onze medewerkers?
 • Hoe communiceren we met elkaar?
 • Wat doen we als we een meningsverschil hebben?
 • Wat doen we als dingen anders lopen dan verwacht?
 • Welke afspraken maken we?
 • Wanneer gaan we uit elkaar?

Het voelt misschien wat gek en ongemakkelijk, maar het kan nooit kwaad om nu alvast na te denken over zaken die in de toekomst mogelijk misgaan. Want geen enkel zakelijk partnerschap verloopt zonder hobbels op de weg.

 

3. Regel een financieel onderzoek

Vertrouw je jouw zakenpartner in financieel opzicht? Nee, dat is het goed om hier onderzoek naar te doen. Ja? Dan is het nog beter om hier onderzoek naar te doen. Geldproblemen zijn het láátste dat je wilt voor je bedrijf. Bezuinig nooit op een financieel onderzoek. Schakel een professioneel bedrijf in dat je helpt financiële zekerheid te krijgen. Bijvoorbeeld een due diligence onderzoek als je een onderneming koopt. Maar ook als verkoper is het cruciaal om te weten met wie je in zee gaat en hoe diegene er financieel voorstaat.

 

4. Screen je partners

Als het gaat om het aannemen van personeel, doen veel ondernemers een screening of antecedentenonderzoek. Bij een nieuw samenwerkingsverband met een partner of investeerder is dat minder gebruikelijk. Maar eigenlijk veel belangrijker, omdat de gevolgen van een verkeerde keuze veel ingrijpender zijn. Een slimme screening geeft antwoord op vragen als:

 • Is de potentiële zakenpartner wie hij of zij claimt te zijn?
 • Zijn referenties onvervalst?
 • Wat vertellen internet en social media?
 • Heeft de potentiele partner een strafrechtelijk verleden?
 • Zijn er andere zaken gebeurd in het verleden? Is er bijvoorbeeld een geschiedenis met een faillissement? Et cetera.

5. Luister naar je intuïtie

Je wilt als ondernemer gewoon weten met wie je zakendoet. Of je met integere mensen te maken hebt. Uiteindelijk kun je een heleboel onderzoek doen, een integriteitsonderzoek is ook een mooi voorbeeld, maar vergeet je eigen onderbuikgevoel niet. Zelfs als na alle onderzoeken de seinen op groen staan, kun je nog steeds een vreemd of slecht gevoel bij iemand hebben. Onze tip: negeer dat vooral niet. En nog eentje om af te sluiten: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, ís het vaak ook te mooi om waar te zijn.

Zoekt u nu een recherchebureau om mee samen te werken? Bijvoorbeeld voor zo’n antecedentenonderzoek of integriteitsonderzoek? Ook dan is het slim om certificeringen te checken en met een ervaren partij in zee te gaan. Het liefst heeft een bureau niet alleen de wettelijk vereiste papieren, maar ook praktische recherche-ervaring, kennis hebben van strafrecht en alles wat daarbij komt kijken. Vraag hiernaar!

 

Contact opnemen met Heijm bedrijfsrecherche

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

 • VIP Security
 • Cyber security
 • Ruim 29 jaar recherche ervaring
 • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697