• Home
 • Blog
 • Werkverzuim op het werk: we zijn er druk mee

Werkverzuim op het werk: we zijn er druk mee

Geplaatst op 12-10-2018

Werkverzuim op het werk: we zijn er druk mee

 Werkverzuim; het komt overal voor. En het kan grote negatieve gevolgen hebben. Wat als een team niet compleet is omdat iemand zich langere tijd ziek meldt bijvoorbeeld? Werkverzuim is er in allerlei soorten en maten. Er kan een duidelijke oorzaak tot verzuim zijn zoals een gebroken been, maar de redenen voor het verzuim kunnen ook een stuk schimmiger zijn. Als werkgever is het zaak goed te weten met welk soort verzuim je te maken hebt, zodat je ook adequaat kunt reageren. Recherchebureau Heijm helpt je graag op weg.

Soorten fraude met werkverzuim

Welke soorten werkverzuim bestaan er? Waarschijnlijk meer dan je in eerste instantie zou denken!

Werkverzuim is in te delen in vier categorieën;

 • Wit verzuim; iemand is ontegenzeggelijk ziek en meldt zich om die reden ook ziek. Er is een noodzaak, bijvoorbeeld als de werknemer koorts heeft of naar het ziekenhuis moet.
 • Grijs verzuim; dit is een grijs gebied. Er zijn geen duidelijk aantoonbare gezondheidsproblemen, maar de werknemer meldt zich wel ziek. Nu kan de werknemer zich natuurlijk oprecht ziek voelen, maar zaken als de verzuimcultuur of gedrag kunnen ook een rol spelen.
 • Zwart verzuim; bij zwart verzuim wordt het al wat grimmiger. Hier is er geen reden om aan te nemen dat er gezondheidsklachten zijn. De werknemer meldt zich ziek terwijl hij wel kan werken.
 • Roze verzuim; een heel nieuw terrein, een nieuwe term. In het geval van roze verzuim is de werknemer echt ziek, maar hij komt toch werken. Arbeidsverzuim is hier een goede term, want de werknemer kan niet productief aan de slag. Ook brengt deze vorm van verzuim andere risico’s mee, want heeft de werknemer bijvoorbeeld griep, dan kan hij collega’s aansteken. Speelt er iets heel anders, bijvoorbeeld een burn-out of depressie? Dan worden de gevolgen alleen maar groter als de werkgever niet snel ingrijpt.

De baas of de haas

Als werkgever heb je een verantwoordelijkheid naar medewerkers toe. Je probeert de arbeidsomstandigheden goed te houden. Desondanks kun je te maken krijgen met werkverzuim. Mensen die zich ziek melden moeten worden betaald én worden vervangen. Bij werkverzuim moeten anderen de productiviteit opschroeven. Veel werkverzuim is funest voor een werkgever, maar zolang het oprecht is, hoort het erbij. Een risico van het vak. Fraude met werkverzuim is een ander verhaal. Zieke werknemers zijn een grote kostenpost. Als blijkt dat mensen aan zwart verzuim doen, ben je niet alleen de baas, maar bovenal de haas.

Werkverzuim tegengaan

Fraude met werkverzuim is ook nog eens een lucratieve business. Het gebeurt bijvoorbeeld ook dat fraudeurs een BV opzetten met nep-werknemers, die ze vervolgens ziek melden. Natuurlijk is het niet zo dat twijfelachtige verzuimaanvragen altijd fraude zijn. Bij grijs of zwart werkverzuim is het belangrijk om onderzoek te doen. Heb je voldoende aanwijzingen dan is ook het verzamelen van bewijs belangrijk.

Het relatief nieuwe terrein van roze verzuim is een ander verhaal. Het gaat dan ofwel om medewerkers die te veel doen en daarmee gevoelig zijn voor een burn-out. Of het gaat om mensen die daadwerkelijk ziek zijn en toch komen. Als werkgever is het belangrijk de ogen open te houden voor valkuilen als een té grote organisatieloyaliteit bij medewerkers.

Heijm bij fraude met werkverzuim

Heb je te maken met werkverzuim en wil je onderzoeken of dit fraude is? Dan kan Recherchebureau Heijm je verder helpen. Wij zijn een particulier recherchebureau, erkend door het Ministerie van Justitie, voor particuliere recherche en bedrijfsrecherche. Met een team van 6 doorgewinterde rechercheurs voeren we allerlei onderzoeken uit, met name voor bedrijven.

Wij pakken jouw twijfels of vermoedens over werkverzuim snel en professioneel op.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

 • VIP Security
 • Cyber security
 • Ruim 29 jaar recherche ervaring
 • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697