• Home
  • Blog
  • Zo gaat u om met thuiswerkfraude in coronatijd

Zo gaat u om met thuiswerkfraude in coronatijd

Geplaatst op 02-06-2020

Door de uitbraak van het coronavirus werken veel mensen thuis. Dat gaat in veel gevallen goed, maar soms ook niet. Vermoedt u dat uw werknemers in de zon liggen te ontspannen, terwijl ze eigenlijk aan het werk moeten zijn? Met deze 5 tips voorkomt u thuiswerkfraude, oftewel tijdfraude.

 

1. Stuur op output

De beste manier om erachter te komen of uw medewerkers aan het werk zijn, is door hun resultaten in de gaten te houden. Stuur daarom op output. Aan de ene kant motiveren duidelijke doelstellingen uw werknemers om aan het werk te blijven. Aan de andere kant krijgt u een beter beeld van hun functioneren.

 

2. Ga spontaan op 1,5 meter-bezoek

Wilt u zeker weten of bepaalde medewerkers echt thuis werken? Ga dan spontaan op bezoek. Blijf natuurlijk wel op 1,5 meter afstand. Als de persoon in kwestie nergens te bekennen is of u ziet hem of haar in de tuin zitten, dan weet u genoeg. En ook hier geldt: als uw werknemers weten dat u spontaan op de stoep kunt staan, dan werkt dit ook als motivatie om aan het werk te blijven.

 

3. Blijf elkaar zien

Elkaar in het echt zien is in deze tijd natuurlijk lastig. Wat u wel kunt doen, is regelmatig videovergaderingen inplannen. Vraag bijvoorbeeld naar de status van bepaalde opdrachten. Op die manier houdt u een vinger aan de pols. U signaleert dan sneller problemen of medewerkers die er met de pet naar gooien.

 

4. Stel harde deadlines

Een andere tip om thuiswerkfraude te voorkomen, is door harde deadlines te stellen. Laat duidelijk blijken dat een project of opdracht echt op die datum klaar moet zijn. Zo dwingt u uw werknemers om door te werken. U merkt meteen wie het werk op tijd af heeft en wie niet. Daarnaast werken deadlines als een goede stok achter de deur voor uw medewerkers.

 

5. Denk mee over andere mogelijkheden

Sommige mensen hebben meer moeite met thuiswerken dan andere. Bijvoorbeeld omdat ze thuis minder gemotiveerd zijn of omdat ze veel afleiding ervaren van hun kinderen. Nu de maatregelen steeds verder versoepelen, kunt u nadenken over mogelijkheden voor werknemers die thuis minder goed functioneren. Dit zijn enkele tips:

 

  • Neem gepaste maatregelen op kantoor, zoals bureaus uit elkaar zetten of plastic schermen tussen bureaus plaatsen. Zo kunnen mensen weer op kantoor werken
  • Kan door de maatregelen niet iedereen tegelijk op kantoor zijn? Werk dan met een rooster. Laat werknemers zich inschrijven op de dagen dat ze op kantoor willen zijn. Op die manier zijn er nooit te veel mensen tegelijk aanwezig
  • Zet veiligheid altijd op de eerste plaats. Maak duidelijke afspraken over handen wassen, lunchtijd, vaste werkplekken en een eigen toetsenbord en muis

 

Vermoedt u thuiswerkfraude? Schakel Recherchebureau Heijm in

Weet u bijna zeker dat bepaalde medewerkers thuiswerkfraude plegen, maar lukt het niet om het te bewijzen? Laat Recherchebureau Heijm u dan helpen. Door ons efficiënte onderzoek heeft u straks waardevol bewijs in handen. Daarnaast geven we u advies over wat u als werkgever nog kunt doen voordat wij tot een feitenonderzoek overgaan. Met een goed onderzoeksrapport heeft u een sterke positie. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697