De grootste nachtmerrie voor veel bedrijven is dat medewerkers hun concurrentiebeding schenden. Of nog erger: dat ze vertrouwelijke informatie delen met uw concurrent. Zeker wanneer het goed gaat met de economie, wisselen mensen snel van baan. Recruiters benaderen de ene succesvolle medewerker na de andere. Wat als het aanbod bij de concurrent zo aantrekkelijk is dat uw medewerker het concurrentiebeding schendt? Welke maatregelen kunt u nemen om het lekken van bedrijfsinformatie te voorkomen? En last but not least: wat moet u doen als u hier toch mee te maken krijgt? Recherchebureau Heijm vertelt het u.
Heeft u een vermoeden dat uw (ex-) medewerker voor een concurrent werkt? Dan is het zaak snel te handelen. Het lekken van vertrouwelijke informatie kan namelijk voor veel bedrijfsschade zorgen. Wat nu? Ga eerst goed na wat u kunt eisen als (ex-) werkgever. Daarvoor is het belangrijk dat u de volgende zaken goed nakijkt:
Als u eenmaal zeker weet dat het concurrentiebeding wordt verbroken, dan moet u hulp inschakelen. Recherchebureau Heijm heeft veel ervaring met het verzamelen van bewijs in het geval van (onrechtmatige) concurrerende activiteiten door een ex-werknemer. Vanzelfsprekend wordt het onderzoek met grote zorgvuldigheid uitgevoerd.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat u goede maatregelen treft tegen het lekken van bedrijfsinformatie, zoals de volgende:
Schending van een concurrentiebeding en het lekken van vertrouwelijke informatie zijn iedere keer weer anders. Soms gebeurt het onbewust, soms opzettelijk. Soms is het makkelijk te bewijzen, soms heel moeilijk. Gelukkig heeft Recherchebureau Heijm verschillende mogelijkheden om onderzoek te doen naar de schending van een concurrentiebeding.
De start van een concurrentiebeding-onderzoek begint altijd met een informatief vooronderzoek. Daarin worden gegevens verzameld, zodat er een profiel opgemaakt kan worden van de onderzochte persoon kunnen opmaken van de onderzochte persoon. Als deze fase is afgerond, begint het tactische rechercheonderzoek. In deze fase wordt onder andere getuigen en betrokkenen geïnterviewd. In enkele gevallen wordt er geobserveerd om een duidelijk beeld van de situatie te krijgen. Vervolgens ontvangt de opdrachtgever de onderzoeksresultaten in een overzichtelijk rapport. Wordt er geconstateerd dat er sprake is van schending van het concurrentiebeding of het lekken van bedrijfsinformatie? Dan is het onderzoeksrapport al voldoende om de ex-werknemer zijn werkzaamheden te laten staken.
Heeft u een concreet vermoeden van schending van een concurrentiebeding, maar is het onmogelijk om daarvoor de bewijzen te vergaren? Neem dan vrijblijvend contact op met Bedrijfsrecherche Heijm.
Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.
Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek
Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929
POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697