• Home
 • Blog
 • Zo zit het met schending concurrentiebeding en lekken van vertrouwelijke informatie

Zo zit het met schending concurrentiebeding en lekken van vertrouwelijke informatie

Geplaatst op 17-06-2019

De grootste nachtmerrie voor veel bedrijven is dat medewerkers hun concurrentiebeding schenden. Of nog erger: dat ze vertrouwelijke informatie delen met uw concurrent. Zeker wanneer het goed gaat met de economie, wisselen mensen snel van baan. Recruiters benaderen de ene succesvolle medewerker na de andere. Wat als het aanbod bij de concurrent zo aantrekkelijk is dat uw medewerker het concurrentiebeding schendt? Welke maatregelen kunt u nemen om het lekken van bedrijfsinformatie te voorkomen? En last but not least: wat moet u doen als u hier toch mee te maken krijgt? Recherchebureau Heijm vertelt het u.

 

Dit moet u doen als er sprake is van schending van concurrentiebeding

Heeft u een vermoeden dat uw (ex-) medewerker voor een concurrent werkt? Dan is het zaak snel te handelen. Het lekken van vertrouwelijke informatie kan namelijk voor veel bedrijfsschade zorgen. Wat nu? Ga eerst goed na wat u kunt eisen als (ex-) werkgever. Daarvoor is het belangrijk dat u de volgende zaken goed nakijkt:

 1. Is er sprake van een concurrentiebeding?
  Goed om te weten: een concurrentiebeding is rechtsgeldig als deze schriftelijk is overeengekomen met een meerderjarige werknemer.
 2. Zal een rechter het concurrentiebeding in stand houden?
  Er is een aantal redenen waarom een rechter het concurrentiebeding niet in stand houdt. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de belangen niet in verhouding zijn, of omdat uw (ex-) werknemer totaal andere werkzaamheden is gaan uitvoeren bij de concurrent.
 3. Wat kunt u precies vorderen van een (ex-) werknemer die het concurrentiebeding overtreedt?

Als u eenmaal zeker weet dat het concurrentiebeding wordt verbroken, dan moet u hulp inschakelen. Recherchebureau Heijm heeft veel ervaring met het verzamelen van bewijs in het geval van (onrechtmatige) concurrerende activiteiten door een ex-werknemer. Vanzelfsprekend wordt het onderzoek met grote zorgvuldigheid uitgevoerd.

 

Maatregelen tegen het lekken van vertrouwelijke informatie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat u goede maatregelen treft tegen het lekken van bedrijfsinformatie, zoals de volgende:

 • Laat uw nieuwe medewerkers screenen. Dit is verstandig, zeker als ze in aanmerking zullen komen met bedrijfsgevoelige informatie.
 • Zorg dat het concurrentiebeding in alle arbeidscontracten staat. Ook in oude arbeidscontracten.
 • Zorg dat u ‘forensic ready’ bent. Dit houdt in dat u ervoor zorgt dat uw systemen datagegevens lang bewaren. Zo kunt u precies achterhalen wie op welk moment bepaalde documenten heeft ingezien, gekopieerd, verstuurd en/of gewist. Als er ooit een onderzoek nodig is, dan heeft u hier veel aan.

Zo gaat bedrijfsrecherche te werk

Schending van een concurrentiebeding en het lekken van vertrouwelijke informatie zijn iedere keer weer anders. Soms gebeurt het onbewust, soms opzettelijk. Soms is het makkelijk te bewijzen, soms heel moeilijk. Gelukkig heeft Recherchebureau Heijm verschillende mogelijkheden om onderzoek te doen naar de schending van een concurrentiebeding.

De start van een concurrentiebeding-onderzoek begint altijd met een informatief vooronderzoek. Daarin worden gegevens verzameld, zodat er een profiel opgemaakt kan worden van de onderzochte persoon kunnen opmaken van de onderzochte persoon. Als deze fase is afgerond, begint het tactische rechercheonderzoek. In deze fase wordt onder andere getuigen en betrokkenen geïnterviewd. In enkele gevallen wordt er geobserveerd om een duidelijk beeld van de situatie te krijgen. Vervolgens ontvangt de opdrachtgever de onderzoeksresultaten in een overzichtelijk rapport. Wordt er geconstateerd dat er sprake is van schending van het concurrentiebeding of het lekken van bedrijfsinformatie? Dan is het onderzoeksrapport al voldoende om de ex-werknemer zijn werkzaamheden te laten staken.

Heeft u een concreet vermoeden van schending van een concurrentiebeding, maar is het onmogelijk om daarvoor de bewijzen te vergaren? Neem dan vrijblijvend contact op met Bedrijfsrecherche Heijm.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

 • VIP Security
 • Cyber security
 • Ruim 29 jaar recherche ervaring
 • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697