• Home
 • Blog
 • Concurrentiebeding: wie eist, bewijst

Concurrentiebeding: wie eist, bewijst

Geplaatst op 16-08-2015

Over het nut en de noodzaak van een concurrentiebeding verschillen de meningen. Een werkgever wil niet dat een vertrekkende werknemer belangrijke bedrijfsinformatie deelt met de concurrent. Maar een werknemer wil in de toekomst weer een nieuwe baan kunnen vinden. Mede om die reden leg je alle overeengekomen bepalingen schriftelijk vast, zodat die voor beide partijen duidelijk zijn. Goed geregeld. Maar wat als het toch misgaat? Recherchebureau Heijm legt uit.

Casus: Marieke komt in dienst bij een bedrijf in de agrosector. Ze wordt goed opgeleid en heeft toegang tot veel bedrijfsinformatie en klantgegevens. Na drie jaar krijgt zij een nieuwe leidinggevende, maar helaas botert het niet tussen de twee. Marieke neemt ontslag en besluit haar eigen bedrijf te beginnen, aangezien ze de afgelopen jaren zoveel heeft geleerd over het werken binnen deze sector. Ze staat geen seconde stil bij het concurrentiebeding, waarvoor zij drie jaar geleden tekende toen zij in dienst kwam bij haar voormalige werkgever. Die spant een rechtszaak aan. Zal Marieke haar bedrijf moeten opgeven? Of kan ze misschien op basis van een van onderstaande punten toch zelfstandig verder?

 

Eisen concurrentiebeding

Een rechter zal bij een rechtzaak rondom een concurrentiebeding letten op een aantal punten:

 • Is het concurrentiebeding schriftelijk overeengekomen en was dit voor beide partijen overduidelijk?
 • Gaat het om een vaste arbeidsovereenkomst? Want sinds begin 2015 is een concurrentiebeding niet meer mogelijk bij een tijdelijk contract, tenzij door de werkgever zwaarwegen belangen kunnen worden aangetoond. Maar die moeten écht heel zwaarwegend zijn, wil een rechter hierin meegaan.
 • Is de werknemer meerderjarig (18+)? Zo niet, dan is een concurrentiebeding niet geldig
 • Is het concurrentiebeding schriftelijk verlengd bij het verlengen van het contract?

 

Aantonen dat het concurrentiebeding is geschonden

Handelt een (ex-) werknemer in strijd met het concurrentiebeding dat u als werkgever met diegene bent overeengekomen? Bijvoorbeeld door over te stappen naar de concurrent binnen de afgesproken termijn, of zelf een concurrerend bedrijf te starten? Dan is het uw goed recht hiertegen op te treden en een rechtzaak aan te spannen. Maar let op: wie eist, die bewijst. Als werkgever zult u moeten aantonen dat het concurrentiebeding is geschonden en op welke manier.

 

Recherchebureau onderzoekt schending

Hoe u dat aantoont? Voor onderzoek naar schending van het concurrentiebeding – concurrentiebeding onderzoek – kunt u terecht bij een rechechebureau. Die levert vervolgens op basis van onderzoek (bijvoorbeeld het uitpluizen van papierwerk, verhoren van getuigen en betrokkenen of vastleggen van video- en beeldmateriaal) een rapport met bewijs dat inderdaad sprake was van een concurrentiebeding en de wijze waarop die door de (ex)werknemer is overschreden. Met dit rapport kan een rechter uitspraak doen.

 

Tips!

Wilt u onderzoek laten doen naar het schenden van een concurrentiebeding? Let dan op de volgende zaken:

 • Neem een goede advocaat in de arm
 • Benader een recherchebureau met ervaring op het gebied van concurrentiebeding, die het schenden ervan kan bewijzen
 • Zorg dat u belangrijke papieren zoals ondertekende arbeidscontracten goed bewaart
 • Bewaar eventuele bewijsmiddelen

Concurrentiebeding? Recherchebureau Heijm!

Meer weten over concurrentiebeding onderzoek? Zit je zelf bijvoorbeeld met een dergelijke casus? Neem contact op met recherchebureau Heijm in Amsterdam; een gecertificeerd recherchebureau met jarenlange ervaring op het gebied van concurrentiebeding.

 

 

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

 • VIP Security
 • Cyber security
 • Ruim 29 jaar recherche ervaring
 • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697