U bent als werkgever op zoek naar een nieuw personeelslid. Een briljante manager of een creatieve marketeer die uw bedrijfsresultaten naar een hoger plan komt tillen. Daarom schrijft u met veel zorg een goede vacaturetekst, leest u tientallen brieven en cv’s en voert u intensieve sollicitatiegespreken. Alles om die ene perfecte persoon aan te nemen. Dan wilt u natuurlijk geen slachtoffer worden van cv-fraude. Recherchebureau Heijm een aantal belangrijke tips op een rij gezet om een curriculum vitae op echtheid te controleren.
Wat we bij recherchebureau Heijm veel tegenkomen, zijn leugens over werkervaring. In de jacht naar een goede baan, willen mensen de waarheid nog weleens met een korrel zout nemen. Daardoor wordt een uitgevoerde functie aangedikt of mooier verpakt dan daadwerkelijk het geval was. Of er worden zelfs taken of functies uit de duim gezogen om beter in een profiel te passen.
Vertellen dat iemand een burn-out heeft gehad of een jaar werkloos thuis heeft gezeten, is niet de beste binnenkomer op een sollicitatiegesprek. Daarom kiezen veel sollicitanten ervoor om hier listig omheen te draaien of functies op het cv wat verder op te rekken dan de datum van uitdiensttreding. Dit creatieve omspringen met data maakt dat veel werkgevers niet precies weten wie zij in huis halen.
Net als werkervaring zijn ook opleidingen, cursussen en trainingen vrij makkelijk aan te dikken op cv’s. Of zelfs helemaal te verzinnen. Geloof ons: bedotte werkgevers kloppen regelmatig bij ons aan met de mooiste cv’s, terwijl de nieuwe werknemers in kwestie totaal niet functioneren. En ook de voorgestelde kennis van zaken tijdens het sollicitatiegesprek, valt in de praktijk ernstig tegen.
“Als communicatiemedewerker was ik verantwoordelijk voor alle interne uitingen van organisatie X. Vraag maar aan Pietje.” Mensen geven referenties op in hun sollicitatiebrief om een bedrijf te overtuigen van hun kennis en ervaring. Maar lang niet al die referenties kloppen. Pietje bestaat helemaal niet. Of hij blijkt een echtgenoot te zijn die met een gemak een stukje volkstoneel speelt. Referenties zijn moeilijk te controleren en daarvan maken sommige sollicitanten naarstig gebruik.
Als de waarheid in een sollicitatiebrief en cv anders wordt voorgespiegeld dan de werkelijkheid, is er sprake van cv-fraude. Of in strafrechtelijke termen: valsheid in geschrifte.
“Hij die een geschrift dat bestemd is om tot bewijs van enig feit te dienen, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk om het als echt en onvervalst te gebruiken of door anderen te doen gebruiken, wordt als schuldig aan valsheid in geschrift gestraft, met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.”
Als werkgever is het in principe mogelijk om een medewerker te ontslaan die cv-fraude heeft gepleegd. We zeggen ‘in principe’ omdat een ontslag via de kantonrechter wordt beoordeeld en die kijkt bijvoorbeeld naar de ernst van de cv-fraude. Heeft iemand bijvoorbeeld de waarheid iets aangedikt maar bleek die in de praktijk wel goed te functioneren? Dan is de kans op rechtmatig ontslag kleiner dan bij de werknemer die op zijn curriculum vitae alles bij elkaar heeft gelogen en er ook op de werkvloer een zooitje van maakt.
Met hulp van een recherchebureau (waarheidsvinding en onderzoeksdossier) en een goede arbeidsrechtjurist (rechtszaak) krijgt u het advies dat u nodig heeft en staat u sterk bij een eventuele ontslagprocedure, als het zover komt.
Heeft u nog vragen? Of wilt u recherchebureau Heijm inschakelen omdat u (mogelijk) te maken heeft met cv-fraude? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.
Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.
Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek
Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929
POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697