• Home
 • Blog
 • Datavernietiging: doe het veilig!

Datavernietiging: doe het veilig!

Geplaatst op 03-02-2016

Laptops, computers, harde schijven, USB-sticks of papier: vertrouwelijke data staat tegenwoordig overal. En als bedrijf wilt u niet dat die in verkeerde handen valt. Ook niet na gebruik. Toch? Dan is het dus zaak om te zorgen voor veilige datavernietiging. Shredderen, wissen en wipen maar!

Om bedrijfsfraude, spionage, uitgelekte informatie of andere ellende te voorkomen, is het belangrijk om als bedrijf zorgvuldig om te gaan met gevoelige informatie. Veel werkgevers weten dat. Zij beschermen hun systemen met wachtwoorden, gebruiken een kluis voor belangrijk papierwerk en geven medewerkers persoonlijke pasjes om toegang te verkrijgen tot gebouwen en computers. Lekker veilig. Maar wat gebeurt er met gevoelige informatie na gebruik? Als multomappen niet meer nodig zijn, de laptops afgeschreven en de kelder vol gestapeld? Wie kijkt er dan nog om naar de gevoelige data die erop/erin staat?

 

Zeker zijn dat data écht vernietigd is

Het wissen van gevoelige informatie is niet zo eenvoudig als het lijkt. Als je een cd-rom doormidden breekt of de harde schijf van een computer formatteert, is er voor ICT-specialisten nog altijd een schat aan informatie te vinden. En ook een verscheurd A4-tje is zo weer in elkaar gepuzzeld. Kortom: een grondigere aanpak is wenselijk om er zeker van te zijn dat je data écht vernietigd is. En dat kwaadwillende mensen niet aan de haal gaan met jouw strategieën, plannen of ideeën.

 

Tips voor veilige datavernietiging

De volgende tips van recherchebureau Heijm kunnen u helpen om zeker te zijn van veilige datavernietiging:

 1. Plaats geen losse papierbakken op de werkvloer, enkel shredders. Op die manier weet u zeker dat geen enkele gedrukte informatie de deur verlaat, tenzij in handen van uw eigen werknemers. Betere shredders kunnen tegenwoordig ook cd-roms en/of geheugenkaartjes vernietigen
 2. Geen fan van shredders? Het is ook mogelijk om oud-papier met gevoelige informatie te laten afvoeren door gespecialiseerde bedrijven. Zij zorgen ervoor dat uw papier op veilige wijze vernietigd wordt.
 3. Laat oude hardware zoals USB-sticks, cd-rom of laptops niet rondslingeren, maar berg ze op achter slot en grendel. Ook als ze het niet meer doen. ICT-specialisten kunnen hier namelijk nog alle informatie vanaf halen die ze willen.
 4. Geef oude hardware die nog werkt niet zomaar weg. Niet voordat de informatie die erop staat volledig is gewist.
 5. Er is speciale software beschikbaar voor het wissen van informatie van harde schijven en computers. Een voorbeeld daarvoor is Blancco en natuurlijk zijn er meer te vinden. Zulke software zorgt ervoor dat informatie niet alleen wordt verwijderd, maar dat de hele schijf wordt overgeschreven. Op die manier is informatie gegarandeerd verdwenen. Pas wel op met gratis software die op het internet te vinden is. Niet alle programma’s zijn even betrouwbaar.
 6. Wilt u te allen tijde zeker weten dat uw data veilig wordt vernietigd? En daar zelf geen zorg voor dragen? Schakel dan een specialistisch bedrijf voor datavernietiging in. Hardware en software worden dan gewiped met behulp van shredders en/of degaussers (magnetiseren) en afgevoerd. Dit gebeurt volgens vaste richtlijnen en u krijgt een certificaat om te bewijzen dat de data voor 100% is vernietigd.

 

Is er binnen uw bedrijf, ondanks bovenstaande tips, toch informatie in handen gekomen van een kwaadwillende en bent u slachtoffer van bedrijfsfraude, spionage of lekken? Of spelen er andere problemen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met bedrijfsrecherche Heijm, om een onderzoek te starten. Zodat verdere schade aan uw bedrijf en imago wordt voorkomen.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

 • VIP Security
 • Cyber security
 • Ruim 29 jaar recherche ervaring
 • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697