• Home
  • Blog
  • Diefstal door personeel. Wat doe je eraan?

Diefstal door personeel. Wat doe je eraan?

Geplaatst op 17-02-2016

Weleens gehoord van sweethearting? Met name onder retailers en MKB’ers wordt de term steeds bekender. Het is een vorm van diefstal door personeel, waarbij spullen gratis of met hoge kortingen worden weggegeven. Jaarlijkse schade: tientallen miljoenen. Wat doe je eraan als werkgever?

Een vorm van diefstal door personeel; dat is sweethearting. Malafide werknemers geven producten weg met hoge kortingen. Soms zelfs gratis, als de leidinggevende even niet oplet. Veelal zijn vrienden en familieleden betrokken in het complot. Zij komen gratis voordelig winkelen voor zichzelf, maar ook voor de werknemer in kwestie.

 

Sweethearting

Sweethearting één van de ingewikkeldste vormen van bedrijfsdiefstal, want het is door werkgevers nauwelijks te controleren. Zie maar eens te achterhalen of er wel of geen kortingssticker op dat ene product zat. En hoe weet je of producten wel of niet langs de scanner van de kassa zijn gehaald? Het is ondoenlijk om alle kassabonnen te controleren voordat producten de winkel uit zijn.

 

Omgaan met diefstal door personeel

Heb je het idee dat er binnen jouw bedrijf diefstal wordt gepleegd door personeel? Recherchebureau Heijm verzamelde een aantal praktische tips voor werkgevers, om met sweethearting om te gaan.

  1. Laat uw personeel screenen. Uit onderzoek is gebleken dat sommige mensen enkel en alleen bij winkels solliciteren zodat zij zichzelf en anderen kunnen verrijken met gratis spullen. Controleren daarom altijd welk vlees u in de kuip hebt. Professionele bedrijfsrecherche kan u hierbij helpen.
  2. Stel een duidelijk integriteitsbeleid op. Breng medewerkers – het liefst al direct na indiensttreding – op de hoogte van de bedrijfsregels omtrent (onder andere) diefstal, weggeven van producten en ongewenste kortingen. Neem deze regels op in het arbeidscontract of laat ervoor tekenen in een overeenkomst. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Bovendien zullen getekende afspraken u als werkgever helpen bij een ontslagtraject, mocht het ooit zover komen.
  3. Toon uw waardering voor medewerkers die oprecht zijn en overtredingen bij u melden
  4. Organiseer steekproefsgewijze controles waarbij u kassabonnen controleert. Dit helpt u niet alleen om diefstal door personeel op te sporen, maar heeft ook een preventieve werking
  5. Hang camera’s op de werkvloer. Tegenwoordig zijn er zelfs speciale camera’s verkrijgbaar tegen sweethearting. Deze camera’s met hypermoderne software zoomen in op de kassabon en registreren gelijktijdig welke goederen de winkel verlaten. Zo wordt de kans op diefstal door personeel aanzienlijk verkleind.

 

Wanneer is sweethearting reden tot ontslag?

Ontslag op staande voet vanwege diefstal door personeel is niet altijd mogelijk. De diefstal moet bijvoorbeeld opzettelijk zijn gepleegd en de werkgever moet daarvoor overtuigend bewijs in handen hebben.

 

Wanneer is diefstal door personeel reden voor ontslag?

In het artikel Stelen van de baas, wanneer is dat reden voor ontslag? van het financieel dagblad (leestip!), worden allerlei casussen besproken waarin ontslag vanwege diefstal wel of niet gegrond werd verklaard. Zo werd een medewerker van een fastfoodketen de laan uit gestuurd, nadat die een plakje kaas op de hamburger van zijn collega legde en niet in rekening bracht. De medewerker spande een rechtszaak aan. En won. Er was namelijk geen bewijs er sprake was van opzettelijke sweethearting. Resultaat: de fastfoodketen was – naast een plakje kaas – duizenden euro’s armer.

 

Wil je meer weten over diefstal door personeel? Of ben je op zoek naar een professioneel recherchebureau dat helpt bij screening van personeel of onderzoek naar bedrijfsdiefstal of andere vormen van bedrijfsfraude? Neem dan contact op met recherchebureau Heijm.

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697