• Home
  • Blog
  • Omgaan met frauduleus ziekteverzuim: bespaartips!

Omgaan met frauduleus ziekteverzuim: bespaartips!

Geplaatst op 08-12-2015

Een werknemer meldt zich ziek, of is al langere tijd arbeidsongeschikt. Als werkgever heeft u het gevoel dat iets niet klopt. Op social media ziet u bijvoorbeeld activiteiten die niet passen bij het ziektebeeld. Of door de wandelgangen spookt het verhaal dat de medewerker elders aan het werk is. Wat doet u met (mogelijk) frauduleus ziekteverzuim?

 

Stiekem zo fit als een hoentje

Frauduleus ziekteverzuim kost bedrijven binnen het MKB (en ook het grootbedrijf) jaarlijks bakken met geld. Als een medewerker echt ziek is, is daar niets aan te doen. Maar als de werknemer zich ziek voordoet terwijl hij/zij stiekem zo fit als een hoentje is, wordt het een ander verhaal.

 

5 tips om frauduleus ziekteverzuim zelf aan te pakken

Een zogenaamd zieke medewerker ontslaan zonder bewijsmiddelen is niet mogelijk. Daarom zijn de volgende 5 tips belangrijk voor werkgevers binnen het MKB en grootbedrijf:

 

  1. Neem verhalen in de wandelgangen en andere signalen van frauduleus ziekteverzuim serieus
  2. Onderhoud op regelmatige basis contact met de “zieke” werknemer (vaak wordt contact vermeden bij frauduleus ziekteverzuim)
  3. Houd social media in de gaten waar mogelijk
  4. Ga eens op bezoek bij de werknemer
  5. Bouw een dossier op met gespreksverslagen, eventuele informatie van de bedrijfsarts en andere bewijsmiddelen

Voor een ontslagprocedure bij frauduleus ziekteverzuim is het belangrijk om een goed onderbouwd dossier op te stellen met overtuigend bewijs voor een rechtszaak. Daar komt bedrijfsrecherche om de hoek kijken. Recherchebureau Heijm werkt door heel Nederland als bedrijfsrecherche voor MKB, grootbedrijf en ondernemers. De ervaren rechercheurs zijn gespecialiseerd in arbeidsrechtelijke onderzoeken, waaronder ook frauduleus ziekteverzuim.

 

Advocaat eist, recherchebureau bewijst

Vaak is het onduidelijk wat een recherchebureau precies kan betekenen qua frauduleus ziekteverzuim en wordt al snel contact gelegd met een advocaat. Terwijl dat eigenlijk bedrijfsrecherche de eerste stap moeten zijn. Want een advocaat eist, terwijl een recherchebureau bewijst. Maar liefst 70% van alle civielrechtelijke juridische dossiers bestaat uit feiten en slechts 20 tot 30% aan juridische inhoud. Deze 70% aan feiten wordt vastgelegd door het recherchebureau, waardoor de kans van slagen bij juridische stappen groter is. Door samenwerking met professionele advocaten is het vervolgens mogelijk om van een professioneel onderzoeksdossier een sluitend verhaal te maken.

 

<h2> Meer weten over frauduleus ziekteverzuim?

Wilt u meer weten over het onderwerp? Om de toegevoegde waarde van een recherchebureau te bewijzen (dat is ten slotte wat we doen…) geeft recherchebureau Heijm op donderdag 14 januari om 11.30 uur een workshop frauduleus ziekteverzuim tijdens de Vakbeurs Facilitair & Gebouwenbeheer, waar ondernemers uit heel Nederland bij elkaar komen om kennis en informatie uit te wisselen. Met die tips en trucs bespaart u als ondernemer veel geld.

 

Niet in de gelegenheid om te komen? Niet getreurd. Recherchebureau Heijm geeft ook op afspraak voorlichting over frauduleus ziekteverzuim aan groepen vanaf ongeveer 20 personen. Neem contact op voor een afspraak of voor een ziekteverzuim-onderzoek binnen uw bedrijf of organisatie.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697