Aanslag kerstmarkt Berlijn – BNR nieuwsradio

Geplaatst op 23-12-2016

Tom Heijm, oud rechercheur van de Crimineel Inlichtingen Dienst en nu eigenaar van Recherchebureau Heijm, in de uitzending Spitsuur van BNR radio op donderdag 22 december 2016 te 17.05 uur samen met presentator Petra Grijzen van BNR radio over de aanslag Kerstmarkt Berlijn in Duitsland.

Drie dagen na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, is de dader nog steeds spoorloos. Gisteren werd een vluchtelingenopvang in Emmerich doorzocht en vandaag werd bekend dat de vingerafdrukken die op de vrachtwagen zijn gevonden inderdaad van de Tunesische verdachte Anis Amri zijn.

De Duitse politie gaf gisteren een opsporingsbevel uit en looft 100.000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar zijn arrestatie. Omdat de focus in de eerste uren na de aanslag op de verkeerde persoon lag, heeft de politie nu weinig aanknopingspunten. ‘Al heeft meneer Amri natuurlijk wel een visitekaartje achtergelaten in de vrachtwagen’, vertelt Tom Heijm, oud-rechercheur en eigenaar van recherchebureau Heijm. Hij doelt hiermee op de identiteitspapieren die in de truck zijn gevonden.

‘Verschillende foto’s op opsporingsbevel’

Heijm heeft echter zijn twijfels bij het door de Duitse politie uitgegeven opsporingsbevel. ‘Er staan twee foto’s op dat bevel. Als je heel kritisch naar die foto’s gaat kijken, lijkt het er op dat hij een heel andere gezichtsuitdrukking heeft. Als je naar de breedte en lengte gaat kijken zie ik een duidelijke afwijking’, stelt Heijm. ‘Deze manier beweegt zich met twaalf verschillende namen. Het zou zo kunnen zijn dat dit één van de foto’s is waaronder hij zich naar buiten heeft uitgedragen. Dan is het natuurlijk wel interessant om te weten wie die meneer op die foto is’, aldus Heijm.

‘6 weken onder de dekens blijven liggen’

Volgens Heijm is het in eerste instantie van belang dat de controles op straat op orde zijn. ‘Maar ook de inlichtingendiensten zijn van belang. Daar is hij eerder al naar voren gekomen.’ Dat Amri nog steeds niet is gevonden, is volgens Heijm een zaak van lang op dezelfde plek verblijven. ‘In de nacht vertrekken en zes weken onder de dekens blijven liggen. Op het moment dat je echt wilt verdwijnen, is dat overigens niet heel moeilijk. Je kunt je vermommen en ’s nachts voortbewegen, waardoor camerabeelden minder vastleggen. Er zijn best veel mogelijkheden. Het is een kwestie van tijd voordat deze man wordt aangehouden’, verwacht Heijm.

Beluister hier de uitzending

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697