• Home
  • In de pers
  • Lek commissie Stiekem hoort strafrechtelijk onderzocht te worden

Lek commissie Stiekem hoort strafrechtelijk onderzocht te worden

Geplaatst op 24-11-2015

“Lek commissie Stiekem hoort strafrechtelijk onderzocht te worden”
Aldus Tom Heijm van Recherchebureau Heijm.

Door Didi Levison
maandag 16 november 2015, 21:21
(Radio uitzending BNR Nieuwsradio te 16.05 uur)

De Kamercommissie die onderzoek gaat doen naar commissie Stiekem krijgt langzaam vorm. De eerste twee leden zijn bekend: Mark Harbers (VVD) en Jeroen Recourt (PvdA) starten binnenkort met speuren naar het lek wat zich ergens in hun collegiale kringen moet bevinden.

Onderzoek doen naar je eigen collega’s is normaal gesproken voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. Toch is het in Nederland staatsrechtelijk geregeld dat het OM afstand moet nemen wanneer fractievoorzitters in het onderzoeksplaatje terecht komen. De zaak wordt in dat geval overgedragen aan de Tweede Kamer.

Tom Heijm, oud-politierechercheur in Amsterdam en eigenaar van Recherchebureau Heijm, zet zijn vraagtekens bij deze aanpak. “Eigenlijk gaat het om een strafbaar feit. Een ambtsmisdrijf. Er wordt gemakshalve vergeten dat ook het schenden van een staatsgeheim strafbaar is, dus daar hoort een strafrechtelijk onderzoek bij.”

Heijm twijfelt of zo’n onderzoek gedragen kan worden door de Tweede Kamer. “Er komen meerdere bevoegdheden bij kijken, interviewen alleen is niet altijd genoeg. Mogen de leden van de onderzoekscommissie bijvoorbeeld ook andere middelen inzetten om te controleren of de verdachte wel de waarheid spreekt?”, vraagt hij zich af.

Niets is wat het lijkt
Toch is liegen onder ede voor Kamerleden zo fataal voor hun positie dat je zou denken dat ze tijdens een verhoor de waarheid zullen spreken. Heijm denkt daar anders over, “Als politierechercheur zeg ik altijd: “Niets is wat het lijkt”. En ja mensen zijn geneigd om hun hoofd te redden en zullen daarvoor liegen. Ook onder ede.”

Beluister hier de uitzending

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697