POLITIE VERHOOR

Geplaatst op 18-02-2016

POLITIE VERHOOR

VANDAAG, 05:36
Radio uitzending NOS/ NPO 1: In de uitzending ex- rechercheur Tom Heijm van het huidige recherchebureau Heijm BV over politieverhoor.

BINNENLAND

Strafrechtadvocaten vinden dat minister Van der Steur de nieuwe regels voor verhoren van verdachten niet goed heeft uitgewerkt. Ze spannen daarom een kort geding aan tegen de Nederlandse Staat.

Vanaf 1 maart mogen advocaten aanwezig zijn tijdens het politieverhoor van hun cliënten. De Hoge Raad heeft dat bepaald na een jarenlange procedure door de strafrechtadvocatuur. Maar de advocaten zijn niet tevreden met de manier waarop de nieuwe regels in de praktijk worden gebracht.

Ze mogen bijvoorbeeld tijdens het verhoor niets zeggen, en alleen voorafgaand en na afloop overleggen met hun cliënt. Als advocaten zich daar niet aan houden, kunnen ze uit de verhoorkamer worden verwijderd.

Volgens de verenigingen voor strafrechtadvocaten NVSA en NVJSA is dat in strijd met Europese regelgeving en rechtspraak. Met een kort geding willen ze afdwingen dat ze tijdens het verhoor ook echt rechtsbijstand kunnen verlenen aan hun cliënten.

De advocaten eisen ook een betere vergoeding voor verhoorbijstand. Ze krijgen nu standaard anderhalf uur werk vergoed (158,41 euro), ongeacht de duur en het aantal verhoren dat in een zaak plaatsvindt. Alleen in zeer zware en uitzonderlijke zaken wordt die vergoeding verdubbeld. Volgens de advocaten duren verhoren bijna altijd langer. In grote zaken zijn meerdere verhoren van 4 uur of langer geen uitzondering.

De verenigingen vinden de lage vergoeding bedrijfseconomisch onverantwoord en zijn bang dat veel gespecialiseerde strafrechtadvocaten moeten stoppen met verhoorbijstand. Advocaten zouden daarom gewoon per uur betaald moeten worden. Het kort geding dient op zijn vroegst volgende week.

Beluister hier de uitzending

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697