• Home
  • Blog
  • Mensen observeren: wat kan wel en wat kan niet?

Mensen observeren: wat kan wel en wat kan niet?

Geplaatst op 05-09-2015

Het werk van een recherchebureau is gebonden aan allerlei wet- en regelgeving gebonden. Dat geldt zeker voor observaties: lukraak mensen observeren zonder goede reden is dus (gelukkig) geen optie. Ben je benieuwd naar het onderzoek dat een recherchebureau voor je kan doen en hoe mensen observeren daarvan onderdeel kan uitmaken? Lees het allemaal in dit blog van recherchebureau Heijm.

 

 

Afgelopen week ontving recherchebureau Heijm onderstaande e-mail:

 

Onderwerp: Observatie particuliere recherche

Bericht: Mijn ex heeft veel geld van me geleend en kan dit niet terugbetalen omdat zij zegt dat ze geen werk heeft. Maar ik weet nu dat ze tegenwoordig in een supermarkt in Rotterdam werkt… Per week moet zij 50 uren werken. Dus ik wil graag weten waar zij werkt.

*In verband met privacy zijn persoonlijke gegevens gefingeerd

 

Het is soms lastig wat je als recherchebureau met dergelijke aanvragen moet, of kunt. Mensen observeren is vaak wel mogelijk, maar is slechts een deel van een onderzoek dat uiteindelijk door een rechter wordt beoordeeld. En die zal eerst – geheel terecht – toetsen of het doel van de opdrachtgever niet op een andere manier bereikt had kunnen worden. Zonder gelijk relatief zware middelen in te zetten zoals mensen observeren.

 

Mensen observeren als zelf niets op papier is gezet?

De man in deze casus heeft een geldbedrag van 17.500 euro aan zijn ex partner geleend, zonder leenovereenkomst. De vrouw heeft een paar kleine afbetalingen gedaan met op het bankafschrift de omschrijving “aflossing lening”, maar verder staat niets op papier. Als erkend recherchebureau kijkt Heijm met een extra kritische en juridische blik naar zulke aanvragen. Om twee redenen:

 

  1. Vaak kan een opdrachtgever zelf nog zaken kan regelen of actie ondernemen zonder geld uit te geven aan een recherchebureau
  1. Een klant heeft niets aan een observatie of feitenonderzoek als de rechter achteraf aangeeft dat de opdrachtgever eerst zelf nog stappen had moeten ondernemen en niet gelijk had moeten overgaan tot zware middelen zoals mensen observeren of het inschakelen van een recherchebureau.

 

Mensen observeren is de laatste stap: wat kun je zelf doen?

Een recherchebureau heeft een eigen verantwoordelijkheid in het aannemen van opdrachten zoals mensen observeren. Die verantwoordelijkheid wordt helaas niet altijd genomen. In dit geval heeft recherchebureau Heijm de man verwezen naar een goede advocaat om te kijken welke mogelijkheden er nog zijn om de rest van de lening te laten aflossen. Als de vrouw dan nog blijft aangeven dat zij niet kan betalen en er duidelijke aanwijzingen zijn dat zij volop werkt, is het moment aangebroken om een recherchebureau in te schakelen. De opdrachtgever heeft er op dat moment namelijk alles aan gedaan om zijn doel te bereiken.

 

Mensen observeren om je doel te bereiken

Vanaf dat punt zit er niets anders op dan een goed recherchebureau in te schakelen dat vaststelt waar de vrouw werkt en dit te rapporteren aan de opdrachtgever. Uiteraard wordt de vrouw in kwestie hierover ook bericht. Een recherchebureau behartigt de belangen van de opdrachtgever, maar denkt ook altijd aan de privacy en veiligheid van de tegenpartij.

 

Denk jij na over samenwerking met een recherchebureau? Bijvoorbeeld vanwege problemen met een ex-partner of andere zaken die spelen? Hopelijk heeft dit blog je dan een indruk gegeven van de mogelijkheden en obstakels als het aankomt op mensen observeren. Neem contact op met Recherchebureau Heijm voor meer informatie of om de mogelijkheden in jouw situatie te bespreken.

Je hoeft trouwens niet persé in of om Amsterdam te wonen. Via de Nederlandse Recherche Informatie Dienst – NRID – werkt recherchebureau Heijm door het hele land.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697