U heeft het vermoeden dat een personeelslid zich onterecht ziek of arbeidsongeschikt noemt. Wat doet u eraan? Om een ontslagprocedure in gang te zetten, kan een recherchebureau feiten verzamelen voor de opbouw van een sterk dossier; sinds de invoering van de Wet Werk en zekerheid belangrijker dan ooit. Lees ook wat u zelf al kunt doen.
Regelmatig kloppen bedrijven aan bij Recherchebureau Heijm in Amsterdam, die onderzoek willen laten doen naar (vermoed) onterecht ziekteverzuim van een medewerker. Bijvoorbeeld omdat:
Wilt u een werknemer ontslaan wegens disfunctioneren? Bijvoorbeeld door onterecht ziekteverzuim? Dan is een actueel personeelsdossier sinds 1 juli 2015 – met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid belangrijker dan ooit, want als werkgever kunt u nog maar één enkele ontslaggrond kiezen. Bijvoorbeeld onterecht ziekteverzuim. De werkgever heeft daarbij behoorlijk wat plichten, zoals het informeren van de werknemer, diegene in staat stellen om het functioneren te verbeteren en aantonen dat het disfunctioneren geen gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever.
Vooral dat zorgaspect is belangrijk om rekening mee te houden. Als werkgever heeft u de plicht alles te doen wat er – conform het Burgerlijk Wetboek – van u verwacht wordt qua zorg voor medewerkers. Maar op het moment dat u sterke vermoedens heeft dat een werknemer onterecht ziek thuis is en u er als goede werkgever alles aan heeft gedaan wat binnen uw vermogen ligt, dan heeft u als bedrijf een gerechtvaardigd belang om een onderzoek naar ziekteverzuim door een recherchebureau te laten uitvoeren.
Zorg dat u, voordat u een recherchebureau inschakelt om onderzoek te laten doen, al een actueel dossier hebt opgebouwd. Voer daarvoor wekelijks een kort telefoongesprek met de medewerker waarin u bijvoorbeeld de volgende onderwerpen aan de orde stelt:
Documenteer deze gesprekken! Maak na ieder telefoongesprek een kort verslag en stuur die eventueel ook naar de medewerker. Deze gespreksverslagen zijn niet alleen handig voor het dossier, maar ook voor een recherchebureau: mocht het zover komen dat u die inschakelt. Een rechercheur kan het dossier dan gebruiken om de activiteiten van de medewerker te observeren.
Let op: ga niet zelf op onderzoek uit te als u onterecht ziekteverzuim vermoedt, maar laat dit over aan een recherchebureau met keurmerk, zoals recherchebureau Heijm B.V. Op die manier weet u zeker dat het onderzoek volgens de wettelijke normen wordt uitgevoerd en kan een rechter u nergens op afrekenen. Meer weten over onderzoek naar ziekteverzuim? Neem contact op met recherchebureau Heijm.
Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.
Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek
Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929
POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697