• Home
  • Blog
  • Soorten fraude die veel voorkomen binnen bedrijven

Soorten fraude die veel voorkomen binnen bedrijven

Geplaatst op 05-08-2016

Als werkgever zijn er allerlei soorten fraude die u vroeg of laat kunt tegenkomen in uw bedrijf. In dit blog heeft Recherchebureau Heijm er 10 voor u op een rij gezet. Lees waarop u kunt letten om deze soorten fraude binnen uw bedrijf op te merken en tegen te gaan. En bespaar zo op jaarbasis duizenden euro’s. Of misschien zelfs meer.

 

1. Declaratiefraude

Declaratiefraude is een vorm van vervalsing waarbij een medewerker formulieren om geld (terug) te vragen, niet conform de werkelijkheid invult. Er wordt bijvoorbeeld gesjoemeld met voorschotten, zogenaamd gemaakte kosten of zakelijke uitgaven die in werkelijkheid voor privédoeleinden zijn gebruikt.

 

2. Fraude met reiskosten

Fraude met reiskosten valt over het algemeen onder de noemer declaratiefraude, maar toch wordt hij in dit lijstje apart genoemd. Fraude met reiskosten is namelijk eenvoudig voor werknemers en juist lastig te controleren voor werkgevers. Heeft een werkgever die kilometers echt gemaakt? Kloppen de parkeerkosten? Een tijdrovende klus om dit allemaal te controleren, dus een goede optie om dit steekproefsgewijs te doen.

 

3. Onterecht ziekteverzuim

Ook een dure grap op jaarbasis: bedrijfsfraude door onterecht ziekteverzuim. Heeft u het idee dat een werknemer zich heeft ziekgemeld maar niet ziek is? Bijvoorbeeld door signalen van collega’s of updates die u op social media voorbij ziet komen? Tijd voor een onderzoek.

 

4. Doorverkoop

Onderhandse doorverkoop van spullen (lekker goedkoop via de achterdeur dus) is een flinke strop voor veel bedrijven. Werknemers verdienen er op korte termijn veel geld mee, waardoor het voor hen een interessante vorm van fraude is. Belangrijk om er als werkgever hard tegen op de treden, want het kost op jaarbasis ontzettend veel geld.

 

5. Bedrijfsspionage

Er bestaan voorbeelden te over van medewerkers die geld en/of goederen aannemen in ruil voor een lucratieve opdracht bij de concurrent, die bestanden kopieert en doorspeelt of geheime bedrijfsgegevens doorspeelt aan derden. Bedrijfsspionage is een soort fraude die bedrijven ernstige schade kan toebrengen.

 

6. Gegevens lekken

Gegevens lekken is een vorm van bedrijfsspionage. Lees alles over het voorkomen en aanpakken van lekken en bedrijfsspionage in het blog: voorkom en bestrijd bedrijfsspionage.

 

7. Fraude met uren

Die ene vrije middag niet aangeven in de urenregistratie, een uurtje later beginnen structureel niet melden: fraude met uren (werk, vakantie, vrije tijd, pauze) kan op jaarbasis flink in de bedrijfspapieren lopen.

 

8. Acquisitiefraude

Acquisitiefraude is een soort fraude tussen organisaties, waarbij bepaalde verkooptechnieken worden gebruikt gericht om vertrouwen te winnen en een overeenkomst aan te gaan, waarbij de tegenprestatie vervolgens niet of nauwelijks wordt geleverd. Dit kan de reputatie van een bedrijf ernstige schade toebrengen.

 

9. Schending concurrentiebeding

Een concurrentiebeding stelt u als werkgever op, als u niet wilt dat een medewerker na (het krijgen of nemen van) ontslag, op korte termijn bij een concurrent aan de slag gaat en daar gevoelige informatie kan delen over uw bedrijf. Schending van een concurrentiebeding is dan ook een ernstige zaak, die u als werkgever moet zien te bewijzen.

 

10. Oplichting

Alle hierboven genoemde soorten fraude zijn een vorm van bedrog waarbij zaken anders worden voorgespiegeld dan ze zijn. Fraude en oplichting worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn binnen het strafrecht anders geregeld. Natuurlijk kunnen bedrijven ook slachtoffer worden van oplichting, maar dat hoeft niet per se door een werknemer te zijn.

 

Heijm inschakelen bij verschillende soorten fraude

Heeft u ook last van fraude binnen uw bedrijf? Een van bovenstaande soorten fraude of misschien zelfs een vorm die u niet kent of begrijpt? Schakel bedrijfsrecherche Heijm in voor onderzoek en bewijsvoering. Zo staat u sterk bij een eventuele ontslagprocedure en rechtelijke vervolging. Recherchebureau Heijm is gespecialiseerd in arbeidsrechtelijk onderzoek.

 

Neem contact op

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697