• Home
  • Blog
  • Stalking tips voor slachtoffers van (cyber)stalking

Stalking tips voor slachtoffers van (cyber)stalking

Geplaatst op 23-08-2015

Ongeveer 23 jaar geleden werd het leven van stalkers opeens een stuk aangenamer; de mobiele telefoon kwam op de markt. Dankzij dit geweldige apparaatje hoefden zij slachtoffers niet langer in de struiken op te wachten, maar werd lastigvallen eenvoudiger dan ooit: gewoon vanuit de luie stoel. En inmiddels biedt de smartphone nog veel meer mogelijkheden. Gelukkig ook voor slachtoffers! Lees de stalking tips van recherchebureau Heijm over omgaan met een digitale stalker.

Digitale stalking, ook wel cyberstalking genoemd, kan op veel manieren plaatsvinden. Denk aan een constante stroom berichtjes, dag en nacht worden gebeld, nare roddels die online over je worden verspreid, of via Facebook of op een andere manier wordt constant in de gaten gehouden waar je bent. En soms worden zelfs vrienden of familieleden lastiggevallen. Ook dat is wettelijk gezien een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en kan dus worden aangemerkt als stalking.

 

Slachtoffer van stalking? Dat drukt een stempel op je leven

Stalking is een ernstig misdrijf dat door veel mensen, instanties en zelfs de overheid nog regelmatig wordt onderschat. De constante angst en het gevoel dat je altijd op je hoede moet zijn, drukken een enorme stempel op het leven van slachtoffers. Omdat recherchebureau Heijm hier regelmatig mee te maken heeft, geven we graag enkele stalking tips die als slachtoffer eenvoudig en effectief toepasbaar zijn.

 

Stalking tips

Maak als slachtoffer optimaal gebruik van de mogelijkheden die het mobiele tijdperk biedt, om jouw stalker zo min mogelijk ruimte te bieden.

 

Tip 1. Blokkeren, blokkeren, blokkeren

Vrijwel alle smartphones en apps bieden tegenwoordig de mogelijkheid om personen te blokkeren. Maak daar gretig gebruik van. Zorg dat een cyberstalker op zo min mogelijk manieren contact met je kan opnemen.

 

Tip 2. Tweede telefoon

Overweeg een nieuw telefoonnummer aan te vragen dat je gebruikt voor werk, vrienden en familie. Breng iedereen, ook de provider, op de hoogte dat dit nummer nooit zonder jouw toestemming aan een ander mag worden doorgegeven. Houd het nummer dat de stalker kent aan en hou die telefoon aan . Op die manier heeft de stalker hopelijk niet (snel) in de gaten dat je een ander nummer hebt.

 

Tip 3. Nooit reageren

Ongetwijfeld lees je dit terug in alle stalking tips die je online opzoekt, maar reageer nooit op telefoontjes of berichtjes! Iedere reactie van jouw kant, geeft een stalker kans. Laat je dus niet verleiden om een boos bericht terug te sturen en hang de telefoon altijd op zonder iets te zeggen.

 

Tip 4. Alles vastleggen

De belangrijkste van alle stalking tips: sla alle berichten, voicemails en telefoontjes van een cyberstalker op. Hou het liefst zelfs een dagrapport bij, waarin je vastlegt op welke momenten contact is gezocht. Dit zal zowel jou als de politie helpen bij een aangifte en vervolging van de dader. Tegenwoordig is het met behulp van bijvoorbeeld opname-programma’s op je mobiele telefoon erg eenvoudig om gesprekken op te nemen en te bewaren. En bijvoorbeeld hatsapp-berichten kun je direct naar jezelf e-mailen. Maak daar gebruik van en bouw een dossier op!

 

Tip 5. Belangrijke telefoonnummers bij de hand

Word je gestalkt? Zorg dan dat je altijd belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Politie, familie, vrienden; iedereen die je met spoed nodig kunt hebben. Natuurlijk sla je die op in je mobiele telefoon, maar draag ze ook op papier bij je, voor noodgevallen.

 

Tip 6. Persoonsgegevens inzien

Via internet kun je tegenwoordig bij vrijwel ieder bedrijf je persoonsgegevens inzien. Controleer die gegevens regelmatig en hou in de gaten of facturen nog naar je eigen adres worden gestuurd. Het gebeurt regelmatig dat stalkers met een zielig verhaal bij providers of andere instellingen voor elkaar krijgen dat de facturen naar een ander adres worden gestuurd. Op die manier komt een stalker bijvoorbeeld achter je telefoonnummer.

 

Tip 7. Beveiliging op maximaal

Stel overal een zo goed mogelijke beveiliging in. Een wachtwoord op je telefoon, nieuwe wachtwoorden en gebruikersnamen voor e-mailadressen en social media. Alles wat je maar kunt verzinnen pas het aan. En doe dit ook op regelmatige basis. En verander dan niet één cijfertje, maar het complete wachtwoord. Maak bij voorkeur geen gebruik van een controlevraag, alleen als écht niemand die informatie kan achterhalen. De geboorteplaats van je moeder of tweede naam van je zusje is te eenvoudig.

 

Tip 8. Speciale blacklist apps

Een moderne stalking tip: voor veel telefoons zijn tegenwoordig apps beschikbaar waarmee je stalkers in één klap blokkeert. Blacklist apps, heten die vaak. Zoek eens in een appstore of playstore naar een app die jij kunt gebruiken.

 

Tip 9. Locatiebepaling uitschakelen

Zorg dat je de locatiebepaling van sociale media uitschakelt zodat niet zichtbaar is waar jij je op een bepaald moment bevindt, bijvoorbeeld als je een bericht op Facebook plaatst. Let sowieso op met de berichten die je post op sociale media. Aan de hand van gebouwen of achtergronden op een foto is soms snel achterhaald waar je bent.

 

Tip 10. Doe altijd aangifte bij de politie!

Stalking is binnen het strafrecht een zogeheten klachtdelict. Dit betekent dat de politie niet zelf mag opsporen, maar dat het slachtoffer bepaalt of de dader strafrechtelijk wordt vervolgd. Bij de politie kun je dus een klacht indienen met de uitdrukkelijke wens dat tot vervolging van de dader wordt overgegaan. Doe dit altijd! Onderneem stappen en vraag om hulp. Meld tussendoor natuurlijk ook bedreigende situaties zodat de politie een dossier kan opbouwen en bel altijd 112 als er nood aan de man is!

 

Meer stalking tips en hulp: recherchebureau Heijm

Ontvang je graag meer stalking tips? Of heb je als slachtoffer dringend hulp nodig? Wacht niet langer en bel recherchebureau Heijm; gespecialiseerd in de aanpak van stalking. Wij bieden de nodige steun, hebben (helaas) de nodige ervaring en werken als gecertificeerd recherchebureau samen met justitie en politie, waardoor vervolging van een stalker grotere kans van slagen heeft. Neem je leven weer in eigen hand, neem contact op met recherchebureau Heijm. Wij kunnen je écht helpen. Bekijk de informatie over stalking op de website of neem direct contact op.

 

Mogelijk interessante links:

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

  • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

  • VIP Security
  • Cyber security
  • Ruim 29 jaar recherche ervaring
  • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697