Alcohol en drugs op het werk kunnen het functioneren van medewerkers negatief beïnvloeden. Zeker als het gaat om een verslaving. Het kan leiden tot onnodig ziekteverzuim of gevaarlijke situaties. Niet alleen voor de persoon in kwestie, ook voor collega’s en anderen. Als werkgever kunt u onder bepaalde omstandigheden testen laten uitvoeren op alcohol en drugs. Lees wat u nog meer kunt doen als u drugsgebruik bij een medewerker vermoedt.
Waar alcohol vaak druk en agressief maakt, zorgt een joint eerder voor een passieve en weinig ondernemende medewerker. Dat is een van de redenen dat alcoholgebruik veel sneller opvalt dan drugs op het werk. En dat het ook veel sneller wordt afgestraft. Onterecht, want de gevolgen van drugsgebruik zijn altijd in de prestaties van uw werknemer te merken. Of het nu gaat om drugsgebruik voor, tijdens en na werktijd. Veel voorkomende gevolgen zijn ziekteverzuim, een grotere kans op ongevallen, verminderde productiviteit, kwalitatief minder goed werk en een verslechterde werksfeer.
De Arbowet geeft werkgevers ruimte om regels te stellen over alcohol en drugs op het werk. Op grond van het ‘instructierecht’ mogen werkgevers een verbod voor drugs op het werk instellen. Soms mogen zij zelfs ingrijpen als drugsgebruik buiten werktijd plaatsvindt. Dit mag alleen als de privégedragingen van de werknemer invloed hebben op zijn of haar werk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij functies waarbij de integriteit van de werknemer van groot belang is, bijvoorbeeld bij bankmedewerkers, werknemers in de zorg, politieagenten, medewerkers van ministeries of advocaten en accountants. Die integriteit wordt geschonden bij gebruik van soft- of harddrugs, ook buiten werktijd. Voor andere bedrijven kan dus iets anders gelden.
Wilt u beleid opstellen over alcohol en drugs op het werk? Hiervoor heeft u geen toestemming nodig van de werknemers. Als een werknemer de opgestelde regens overtreedt, kunt u de werknemer een boete geven. Een overtreding kan ook leiden tot maatregelen zoals een schorsing en in het ergste geval een ontslag op staande voet. Uiteraard heeft u dan sluitend bewijsmateriaal nodig, dat u ook nog eens rechtmatig hebt verkregen. Het helpt ook als de regels duidelijk op papier stonden en de medewerker in kwestie er zelf voor heeft getekend en de gevolgen (aantoonbaar) kende. In dat geval heeft ontslag op staande voet bij het betrappen op drugsgebruik tijdens het werk een goede kans van slagen.
Ook als u de regels over alcohol en drugs op het werk niet op schrift stelt, kunt u als werkgever nog steeds ingrijpen als een werknemer verzuimt door alcohol of drugsgebruik op het werk. Of als hij/zij zichzelf of anderen in gevaar brengt. Toch raden wij u wel aan om een alcohol- of drugsbeleid op schrift te stellen. Dit omdat rechters het bij een ontbindingsverzoek van het arbeidscontract vaak van belang achten dat de werknemer van te voren op de hoogte was van de regels over alcohol of drugs op het werk.
Ook bij controle van gebruik van alcohol en drugs op het werk kan het uitmaken of er een schriftelijk beleid is. Drugs- of alcoholtesten zijn namelijk een inbreuk op het privéleven van de werknemers. Zo’n test kan dus niet zomaar bij een vermoeden worden uitgevoerd. U moet de noodzaak kunnen aantonen. Een schriftelijk beleid waarin controles zijn geregeld, kan daarbij helpen. Het is overigens niet zo dat u als werkgever zonder schriftelijke regels niets kunt doen tegen problematisch gebruik van soft- of harddrugs. Een werknemer moet zich namelijk als ‘goed werknemer’ gedragen. En de kans is groot dat hij of zij dat niet is. Ook op die grond kunt u ingrijpen.
Mede dankzij samenwerking met gerenommeerde advocaten op het gebied van arbeidsrecht, weet bedrijfsrecherche Heijm als geen ander welke huisregels relevant zijn voor uw bedrijf. Wat moet er precies in staan om drugs op het werk te voorkomen en indien nodig, welke onderzoeksmethoden moet u opnemen? Met onderzoeksmethoden bedoelen we manieren om drugsgebruik vast te stellen en bewijsmateriaal te verzamelen. We helpen u daar graag bij, zodat u bij een ontslagprocedure nooit voor vervelende verrassingen komt te staan.
Kijkende naar de cijfers, is de kans groot dat u als werkgever een keer wordt geconfronteerd met een gebruikende medewerker. Hier zijn een aantal signalen die u serieus moet nemen bij een medewerker als u drugsgebruik of een verslaving vermoedt:
Heeft u sterke vermoedens dat een van uw medewerkers overmatig drinkt, blowt of zelfs harddrugs gebruikt? Lijden andere medewerkers of het bedrijf eronder? Dan heeft u een gerechtvaardigd belang om een onderzoek naar drugsgebruik door een recherchebureau te laten uitvoeren. Wij zijn een specialistisch onderzoeksbureau binnen het arbeidsrecht en doen al jarenlang technische forensische onderzoeken om eventueel drugsgebruik te testen.
Recherchebureau Heijm werpt snel licht op de zaak en werkt daarbij samen met gespecialiseerde advocaten binnen het arbeidsrecht. Een inhoudelijk goed, maar zeker ook juridisch stevig onderbouwd onderzoeksrapport is noodzakelijk om als werkgever verdere (juridische) stappen te kunnen zetten. Natuurlijk kunnen we u ook ondersteunen bij preventie en bieden van ondersteuning aan medewerkers over wie u zich zorgen maakt, maar die u liever niet ontslaat.
Wiet, alcohol en andere drugs op het werk is een groeiend probleem. Heeft u op dit moment een medewerker over wie u uw bedenkingen hebt? Laat dan geen tijd en geld verloren gaan en neem direct contact op met recherchebureau Heijm voor het verzamelen van bewijs en het opstellen van sluitende huisregels.
Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.
Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek
Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929
POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697