• Home
 • Blog
 • Is jouw huurder wel te vertrouwen? Huurfraude in beeld

Is jouw huurder wel te vertrouwen? Huurfraude in beeld

Geplaatst op 12-10-2018

Is jouw huurder wel te vertrouwen? Huurfraude in beeld

Dat een huurder een heel palet aan rechten heeft, is bekend. Huurbescherming noemen we dat. Het is niet makkelijk om een huurcontract te ontbinden. Eenmaal intrek genomen in een huis, staat de huurder stevig in zijn of haar schoenen. Een goede huurder is dus goud waard. Is jouw huurder geen heilig boontje? Dan is het goed om te weten wat jouw rechten als verhuurder of woningbouwvereniging zijn.

Soorten fraude

Wanneer spreken we van huur- of woonfraude? Als er sprake is van onrechtmatige bewoning of onrechtmatig gebruik van de woning, als de huurder de woning onrechtmatig doorverhuurd of als er meer mensen in het huis wonen dan waarvoor de verhuurder toestemming heeft gegeven. Een aantal praktijkvoorbeelden op een rij:

 • De meest voorkomende vorm van huurfraude is illegale onderhuur. Dit is makkelijk geld verdienen voor de huurder; je huurwoning geheel of gedeeltelijk door iemand anders laten bewonen en daar een fiks bedrag voor vragen.
 • Hierbij houden huurders een woning aan, terwijl ze eigenlijk ergens anders verblijven. Een van de voornaamste redenen hiervoor is uitkeringsfraude; de huurder ontvangt op dit adres bijvoorbeeld nog huurtoeslag of een bijstandsuitkering waar hij of zij eigenlijk geen recht meer op heeft.
 • Een van de meest problematische vormen van fraude: hennepteelt. Los van het onrechtmatig gebruik van de woning, brengt dit ook risico’s als brandgevaar en kans op lekkages met zich mee. Ongeveer 30% van de woningbranden in Nederland wordt veroorzaakt door wietplantages.
 • Een vandaag de dag populaire variant op huurfraude: het illegaal verhuren van je woning aan toeristen.
 • Ook het gebruik van een huurwoning als bedrijfsruimte valt onder huurfraude.

De baas of een huurbaas?

Ook al lijkt het alsof het in Nederland met name de huurder is die wordt beschermd, als verhuurder sta je niet met lege handen. Ook jij hebt een aantal rechten die je kunt aanspreken.

Zo heb je recht op een tijdige huurbetaling, jij mag de bestemming van de woning bepalen, je hebt recht op goed gedrag van de huurder, je mag (door de huurder voorgestelde) wijzigingen aan de woning toezeggen of afwijzen en je mag de huurder aansprakelijk stellen voor schade aan de woning door derden.

Optreden tegen huurfraude

Vermoed je dat er sprake is van huurfraude? Als het om verregaande fraude gaat, zoals hennepteelt, een huurachterstand van minimaal drie maanden, of het veroorzaken van overlast, dan kan het huurcontract ontbonden worden. Dit loopt dan via een rechter. Is er sprake van schade? Zijn er bijvoorbeeld veranderingen toegebracht aan de woning waar geen overeenstemming over was? Dan mag je de schade verhalen op de huurder.

Direct naar de deurwaarder

Optreden tegen huurfraude is met regelmaat een kwestie van de lange adem. Is er bij jou sprake van een grove schending van de huurovereenkomst? Dan kun je er ook voor kiezen direct naar een gerechtsdeurwaarder te stappen. Deze deurwaarder gaat dan, namens jou, naar het kantongerecht om een vonnis voor uitzetting te krijgen.

Het huurbaas ABC

Huurfraude kan grote gevolgen hebben voor de verhuurder. Uitsluiten van huurfraude is onmogelijk, maar probeer de kans dat het jou gebeurt te verkleinen. Dit doe je onder meer door de geldigheid van het identiteitsbewijs van de huurder te checken, controleer ook zijn of haar betaalwaardigheid, check referenties waar mogelijk en maak duidelijke afspraken: zorg dat de gevolgen van eventuele woonfraude duidelijk in het contract vermeld staan, doorgenomen met de huurder en ondertekend. Als je bewijs wilt verzamelen van huurfraude om sterker te staan in een rechtszaak, kun je een beroep doen op de NRID.

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

 • VIP Security
 • Cyber security
 • Ruim 29 jaar recherche ervaring
 • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697