• Home
 • Blog
 • Camera op de werkvloer: onderzoeksbureau Heijm zet 3 voorwaarden op een rij

Camera op de werkvloer: onderzoeksbureau Heijm zet 3 voorwaarden op een rij

Geplaatst op 07-03-2016

Via de NRID schreef onderzoeksbureau Heijm eerder al een algemeen blog over cameratoezicht op de werkvloer. Omdat dit voor veel bedrijven een ingewikkeld vraagstuk blijft, deze week een aanvullend blog. Onder deze voorwaarden is het gebruik van een camera op de werkvloer toegestaan.

Via de Autoriteit Persoonsgegevens werd eind februari bekendgemaakt dat een transportbedrijf de wet had overtreden door medewerkers onnodig (lang) te filmen tijdens het werk:

 

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft onderzoek gedaan bij het transportbedrijf De Rooy Transport BV dat zijn chauffeurs in de vrachtwagencabine tijdens hun ritten filmde. De beelden werden vastgelegd en bewaard bij een plotselinge abrupte beweging van de vrachtwagen. Het bedrijf bleek deze camerabeelden te gebruiken om de chauffeurs aan te spreken op hun rijgedrag. Het doel was om het rijgedrag te verbeteren. Het is voor dit doel echter niet proportioneel om de chauffeurs gedurende hun werktijd onafgebroken te filmen. De chauffeurs staan hierdoor continu onder toezicht. Dat maakt de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de chauffeurs te groot waardoor het transportbedrijf in strijd met de wet handelde, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Lees het hele artikel

 

Onderzoeksbureau Heijm: de voorwaarden voor cameratoezicht

 

 1. Het gebruik van verborgen camera’s moet noodzakelijk zijn om het vereiste bewijs te verkrijgen.

Uit bovenstaande casus van het transportbedrijf blijkt dat het gebruik van camera’s op de werkvloer proportioneel moet zijn. Dat wil zeggen dat de werkgever het doel – in dit geval het aanspreken van chauffeurs op hun rijgedrag – niet op een andere manier kan bereiken. Is die mogelijkheid er niet? Dan is de werkgever (eventueel in overleg met een ondernemingsraad) verplicht om de privacy en de belangen van de medewerkers af te wegen tegen de eigen belangen. Is er een minder vergaand middel mogelijk, dan moet dat worden ingezet. Een onderzoeksbureau kan hierover adviseren!

 1. de betrokken werknemer moet vooraf in kennis zijn gesteld over het mogelijke gebruik van (verborgen) camera’s op de werkvloer.

Het gebruik van een camera op de werkvloer moet vooraf bekend zijn bij de werknemers. Bijvoorbeeld doordat het is opgenomen in een arbeidsvoorwaardenreglement, de arbeidsovereenkomst of de collectie arbeidsovereenkomst (cao). Bijvoorbeeld in een arbeidsvoorwaardenreglement, de arbeidsovereenkomst of collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Tip: Onderzoeksbureau Heijm heeft samenwerking met advocaten die zijn gespecialiseerd binnen het arbeidsrecht. Via hen kunt u een arbeidsreglement laten opmaken (of controleren) waarin staat omschreven hoe en wanneer u camera’s op de werkvloer kunt inzetten. Bijvoorbeeld bij:

 • Controleren van privégebruik bedrijfsgoederen zoals een telefoon, auto of laptop
 • Bedrijfsfraude of andere vormen van interne criminaliteit.
 • Onverantwoord (rij)gedrag
 • Sweethearting
 • Seksuele intimidatie
 • Diefstal door personeel
 • Verduistering
 • Andere vormen van ernstig laakbaar en verwijtbaar gedrag wanneer andere methodieken niet meer mogelijk zijn.

Met een goed arbeidsreglement zorgt u ervoor dat een juridische grondslag heeft, waardoor u sterk staat als het in de toekomst tot een rechtszaak/ontslagprocedure komt.

 1. Het tijdelijke cameragebruik mag niet langer duren dan strikt noodzakelijk. Schakel eventueel een onderzoeksbureau in zodat u dit op de juiste manier doet

Het gebruik van camera’s op de werkvloer mag nooit structureel van aard zijn. Dit is een te grote inbreuk op de privacy van werknemers, zoals ook uit de casus van het transportbedrijf blijkt. U kunt de camera’s dus gericht en zo kort mogelijk inzetten. Of dit laten doen door een professioneel onderzoeksbureau; op die manier weet u zeker dat u werkt volgens de geldende wetten en regels.

 

Wilt u camera’s inzetten op de werkvloer? Neem dan contact op met recherche- en onderzoeksbureau Heijm. Op die manier bent u verzekerd van professionele camera-inzet en is de kans vele malen groter dat u uw doel ermee bereikt.

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

 • VIP Security
 • Cyber security
 • Ruim 29 jaar recherche ervaring
 • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697