• Home
 • Blog
 • Zo gaat u om met wangedrag van werknemers

Zo gaat u om met wangedrag van werknemers

Geplaatst op 13-11-2018

Vertoont een van uw werknemers wangedrag op het werk? Dan is het zaak om hier slim mee om te gaan en erger te voorkomen. Een bedrijfsrechercheur kan u hierbij helpen. Bij Recherchebureau Heijm hebben we veel ervaring met wangedrag op de werkvloer. In dit blogartikel leest u meer over wangedrag door werknemers.

Wat valt er allemaal onder wangedrag?

Als werkgever kunt u te maken krijgen met werknemers die wangedrag vertonen. Zo kan het vermoeden rijzen dat een werknemer tijdens werktijd met privézaken bezig is of dat hij juist verboden nevenwerkzaamheden verricht. Wangedrag van werknemers kan zich op twee manieren uiten: vervelend gedrag of strafbaar gedrag.

Vervelend gedrag

Onder wangedrag valt ook vervelend gedrag. Dit is gedrag want vervelend is voor werkgevers en collega’s, maar het is ook gedrag wat niet strafbaar is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan structureel te laat binnenkomen of vroeg vertrekken. Maar ook pesten valt onder vervelend gedrag.

Overtredingen & strafbare feiten

Het kan ook zo zijn dat medewerkers zich daadwerkelijk schuldig maken aan overtredingen en strafbare feiten. Denk bijvoorbeeld aan onterechte ziekmeldingen of aan diefstal. Ziet, hoort of vermoedt u dat dit in uw bedrijf speelt? Dan is het tijd om in te grijpen, voordat uw bedrijf of andere medewerkers er schade van ondervinden.

Dit kunt u doen bij wangedrag op het werk

Spreek uw werknemer altijd aan op zijn of haar wangedrag. Zo laat u zien dat u er als werkgever bovenop zit en dat u dit gedrag niet tolereert op de werkvloer. Heeft een gesprek geen resultaat en vermoedt u nog steeds dat er sprake is van wangedrag? Dan doet u er goed aan om een onderzoek in te stellen, om op deze manier bewijs te verzamelen. Een bedrijfsrechercheur kan u helpen bij zo’n onderzoek. Ik schakel de juiste middelen in om voldoende bewijs te verzamelen.

Een onderzoek naar wangedrag op het werk, mag dat zomaar?

Gelukkig heeft ieder mens in Nederland recht op privacy. Niet alleen thuis, maar ook op de werkvloer. Werkgevers mogen dus ook niet zomaar hun medewerkers controleren wanneer ze hen verdenken van wangedrag. Dit is staat vastgelegd in de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens zit daar bovenop. Maar wat zijn de dan de voorwaarden van het controleren van het personeel op wangedrag? Dat leest u hieronder.

Voorwaarden onderzoek naar wangedrag

Bij  bedrijfsrecherche Heijm weigeren we regelmatig verzoeken. We kunnen, mogen en willen alleen personeel controleren als er sprake is van een proportionele en subsidiaire verdenking. Dat wil zeggen: dat de ingezette middelen voor een onderzoek passen bij de (vermoedelijk) gepleegde overtreding. Als er specifiek controle wordt uitgevoerd op één medewerker, gelden de volgende stelregels:

 • De werknemer is op de hoogte van de huisregels, dit blijkt bijvoorbeeld doordat ze ondertekend zijn, samen met het arbeidscontract.
 • Er moet een redelijk vermoeden bestaan dat de medewerker (bewust) de regels van het bedrijf, de wet of de contractafspraken schendt
 • De ingezette controlemiddelen zijn de enige mogelijkheid om de waarheid boven tafel te krijgen en zijn dus proportioneel en subsidiair
 • Er moet een gerechtvaardigd belang zijn voor het inzetten van zware middelen zoals camera’s, omdat die de privacy van alle medewerkers ernstig schenden
 • Het toezicht/de controles moeten noodzakelijk zijn
 • Controle mag nooit stelselmatig van aard zijn
 • Medewerkers mogen niet worden gedwongen tot het delen van privacygevoelige informatie
 • De controles worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens
 • Indien van toepassing worden betrokkenen geïnformeerd zoals leidinggevenden, de medewerker zelf of een ondernemingsraad
 • Bij controle moet de werkgever voldoen aan de voorwaarden van de Wet Bescherming Persoonsgegevens

Schakel Recherchebureau Heijm in voor een onderzoek naar wangedrag

Vermoedt u dat er binnen uw bedrijf sprake is van wangedrag? Of weet u dit zeker, maar kunt u dit niet bewijzen? Dan kunt u uw personeel laten controleren. Het is wel belangrijk dat u dit zorgvuldig doet. Schakel Recherchebureau Heijm in als u zeker wilt zijn van een gedegen dossier en rechtmatig onderzoeksmateriaal, zodat u na afloop van het onderzoek sterk staat in een rechtszaak en/of ontslagprocedure. We vertellen graag meer, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen.

 Heeft u op dit moment een medewerker over die verdenkt van wangedrag? Laat dan geen tijd en geld verloren gaan en neem direct contact op met recherchebureau Heijm. Wij voeren op een zorgvuldige manier onderzoek voor u uit, zonder hierbij de wet te overtreden.

 

Contact

Heeft u vragen? Wij staan voor u klaar.

 • Specialst Arbeidsrechtelijk & Fraude onderzoek

 • VIP Security
 • Cyber security
 • Ruim 29 jaar recherche ervaring
 • Keurmerkhouder: – BPOB-008 / POB 1232
Recherchebureau Heijm BV

Saturnusstraat 46-62
2132HB Hoofddorp (uitsluitend op afspraak)
M: 06-39473932
T: 020-8100929

POB vergunning: 1232
CBP: 1445601
KvK: 37120984
BTW: NL.814945697